Повечето са синтетични, лесно достъпни и водещи до смърт

В Европа са регистрирани 60 нови психоактивни наркотични вещества. Повечето от тях са синтетични, лесно достъпни и водещи до смърт.

Тези факти представи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов на дискусия „Наркотиците – риск за бъдещето в Бургас”.

ДРОГАТА И ДЕЦАТА: "Весел чай" вкара двама ученици в болница

България не прави изключение от европейските тенденции при разпространението на наркотични вещества, но обемът е по-малък, заяви още заместник-вътрешният министър. 

За първите пет месеца на тази година са иззети 236 кг хероин, 23 кг кокаин, 296 кг марихуана, 112 кг канабис, 101 кг синтетични наркотици и др. Съпоставката с данните от миналата година показва минимално намаление на иззети количества, но увеличение при иззетите количества марихуана.

17 задържани при спецоперация срещу разпространението на наркотици

На срещата беше обсъдена нуждата от повече дрегери по пътищата за тестване на наркотични вещества. Говори се още за по-високо ниво на сигурност и охрана в училищата, целенасочена работа с родители и създаване на Закон за вещите лица.

По време на дискусията бяха откроени множеството превантивни дейности за ограничаване на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, сред които: лекции в учебните заведения, поддържане на постоянни контакти с представителите на общините, педагогическите колективи и нестопанските организации, раздаване на превантивни брошури. 

Френски митничари откриха български камион с 400 кг канабис (ВИДЕО)

„Регулярни са полицейските действия за ограничаване на престъпните посегателства срещу подрастващите. За 2017 г. на територията на цялата страна са проведени общо 4247 специализирани полицейски операции, проверени са 8093 училища и училищни райони, профилактирани са над 10 000 наркосборища, питейни и увеселителни заведения. За престъпления, свързани с наркотични вещества, през изминалата година са задържани 7233 души“, допълни заместник-министър Ципов.

Стават ли новите дроги по-достъпни за младите хора у нас?

На срещата присъстваха директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, кметът на община Бургас Димитър Николов, председателят на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова, представители на апелативна, окръжна и районни прокуратури, неправителствени организации, педагогически съветници и социални работници. 

Текст: Габриела Винарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.