Това помага на малките да развият речника си, смята Филип Пулман

Родителите трябва да прекарват повече време в разговори със своите деца вместо на телефоните си. Така ще им помогнат да развият речника си. За това настоява британският писател Филип Пулман, цитиран от в. „Индипендънт“ и БГНЕС.

Темата излиза на дневен ред във Великобритания след проучване, проведено по-рано тази година, което установи, че близо половината от 5 и 6-годишните имат по-ограничен речник, отколкото е необходимо за тази възраст. 

Кои са най-често използваните думи в музиката на новото поколение?

Според Пулман родителите трябва да помогнат на децата си да подобрят езиковите си умения, преди да започнат училище.

"Изпълвам се с отчаяние, когато видя някой да бута количка с дете в нея, а родителите, които вървят отзад, говорят по мобилен телефон“, каза Пулман в интервю за Прес Асосиейшън. "Не изключвайте детето от разговорите. Говорете с тях, ангажирайте ги. Те няма да разбират всичко, което казвате, но обичат да бъдат ангажирани. И това е най-добрата основа за успех при всички видове език по-късно, четене, писане, говорене слушане. Това е несравнимо важно."

Определиха дума на годината

Правителството в Лондон вече предприе мерки и обяви, че ще даде на родителите съвети как да пеят детски песни и да учат децата на азбуката, преди малките да тръгнат на училище в опит да предотвратят липсата на думи в детското съзнание.

Пулман обаче обвинява правителството, че гледа на изпитите като на „фетиш“, който обаче унищожава живота на децата и призова тестовете да бъдат премахнати в полза на учители и деца, които четат за удоволствие.

Пулман допълва, че децата трябва да бъдат подлагани на тестове на определен етап от обучението си.

„Те трябва да имат изпити, но да ги превърнем в пълна фетиш и да накараме самото съществуване на училището да зависи от успеха на тях е просто чудовищно. Това е абсолютно чудовищно. Няма нужда от това. Това е вредно, разрушително, напълно контрапродуктивно."

Кои са най-новите думи в българския език?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.