"Георги Георгиев на твоя страна" проучи застрашават ли чуждиците езика ни

Кои са най-новите думи в езика и защо сменихме традиционни български думи с чужди? Защо е модерно да си "фешън"?

По темата

На 24 май в рубриката „Георги Георгиев на твоя страна” говорим за живота на думите – как се раждат, как умират и колко продължава съществуването им.

През последните 25 години българският език се е обогатил с близо 5000 нови думи. Бумът на IT сектора, развитието на новите технологии и английският език вкарват в родния речник по около 215 думи на година. През последните години обаче факторите се променят и новите думи се раждат от стремежа ни да водим по-здравословен и качествен живот. Така се раждат думи като „веган”, „фруктурианец” и „бигорексик”.

Все повече нашият лайфстайл отговаря на "ивентите", които посещаваме, гурме ресторантите, в които се храним, еко- и био- продуктите, които купуваме и смутита, които пием. Виждате - само в едно кратко изречение събрахме почти 10 чуждици.

Те все по-мощно навлизат в езика ни и успяват да изместят традиционни български думи. Заплашват ли чуждиците езика ни – гледайте във видеото. 

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.