Какво обясниха производители и експерти в бранша?

Скок на цената на хляба от тази есен. Това предвиждат хлебопроизводителите. Причините – увеличението на тока, природния газ и лошата реколта. На някои места в страната поскъпването вече е факт.

В Пазарджик цената на хляба е по - висока с между 10 и 15 стотинки, а в Хасково с 10 стотинки, така масовият хляб е станал близо лев. От браншовия Съюз на хлебари и сладкари смятат, че тези цени са дело на малки търговци, за да пробват пазара, а не на производители.

Пекар и икономист, Ботьо Борисов лесно може да си направи сметката как покачването на тока и горивата се отразява на цената на хляба, който продава.

„В зависимост от това каква от себестойността на хляба е цената на тока, толкова горе-долу процента ще бъде и увеличението. На този етап ние не сме го увеличили по простата причина, че през летните месеци се яде по-малко хляб и няма кой знае колко да спечелим”, коментира Ботьо Борисов, пекар и икономист.

Хлябът и месото са поскъпнали през юли

И въпреки че по-високите сметки за ток още не са дошли, в Пазарджик и Хасково вече ядат по-скъп хляб.

„Специално на нас никой не е дал обяснение защо поскъпва хлябът”, обяснява продавачката Павлина Кадиева.

„0,90 лева е хлебчето. Скъпичко е. Ние сме пенсионери и това за нас е нож с две остриета”, коментира Лазар Филипов, купувач.

ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА: Омбудсманът и КЕВР в спор за тарифите

На този етап производители отказват да коментират защо цената се е покачила. От браншовия Съюз на хлебарите казват, че по-вероятно е поскъпването в тези градове да е спекула или проверка на пазара от търговци. В страната обаче хлябът щял да поскъпне през септември, тогава производителите ще да направят сметката с колко са се увеличили разходите ми.

„Основните причини са в промяна цените на електроенергията, газта и горивата. Нашите прогнози и очаквания са, че в малките фирми промяната на електроенергията оказва най-голямо влияние. Като си получат сметките, ще направят корекции”, на мнение е Димитър Людиевр председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

Стана ясно с колко процента поскъпват токът, парното и топлата вода (ВИДЕО)

Реколта 2018 сега се жъне, а дъждовете през изминалите седмици влошили качеството на 25% от добива в Северна България.

„Много е неприятно това, което се случва, защото в цяла Северна България има проблем с пшеницата, която не е ожъната. Годината е доста по-лоша от миналата”, коментира зърнопроизводителят Румен Тодоранов.

„При тази лоша година, би трябвало да има увеличение на цената на брашното. Българската пшеница на много места е потъмняла по нивите”, коментира Димитър Бакалов, собственик на пекарна в Благоевград.

За да не зависи цената на хляба от цените на тока и газта, експерти от бранша иска 5% ДДС на хляба. А с колко точно ще поскъпне насъщният, сметките ще са готови наесен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.