Задържането на цената на природния газ ще се окаже лош рикошет през октомври, смята енергиен експерт

Поскъпването на тока, природния газ и парното предизвика искания за оставки, гняв и възмущение. Постави и отново темата за доверието в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Защо се наложи това увеличение на цените коментираха в „Събуди се” енергийните експерти Еленко Божков и проф. Атанас Тасев.

КЕВР обсъжда цената на природния газ за последните месеци на 2018 г.

„Не трябваше да се задържа цената на природния газ, което направиха от КЕВР, защото това ще се окаже един много лош рикошет през октомври. Много вероятно е да има скок в цените на природния газ с около 25-27%, както стана през април 2017-а. Това от своя страна ще доведе до скок на топлинната енергия точно в отоплителния сезон, както и до скок на електроенергията за бита”, коментира Еленко Божков.

Стана ясно с колко процента поскъпват токът, парното и топлата вода (ВИДЕО)

„Много хора не могат да разберат защо е създаден регулаторът. Той не определя цени, а приема таван на цените, над които монополите не могат да продават. След като е задържана цената на газа, логично е, че в следващия период ще има по-голямо увеличение”, каза проф. Атанас Тасев.

Газта поскъпва, КЕВР решава за тока и парното (ВИДЕО)

По думите му, ако България имаше много доставчици на газ и на пазара предлагането беше по-голямо от търсенето, тогава щеше да има и пазарен модел. Страната ни има един доставчик и затова не сме в този модел. Според Тасев това увеличение в момента не е фатално.

ЕРП-тата искат скок в цената на тока от 1 юли

„Основният проблем е, че ако при нас беше извършена правилна политика на доходите, то сега никой нямаше да реагира на тези на пръв поглед големи увеличения, които не са чак толкова големи”, допълни проф. Тасев.

Какво още коментираха енергийните експерти - гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.