Причината - до 70 % от цената на топлинната енергия се формира от тази на природния газ

Ръст на цените. От днес природният газ поскъпва. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри повишение с 10,81 процента за третото тримесечие на 2018-та година.  На заседание в 10 часа днес енергийният регулатор ще гласува окончателно новите цени на парното и топлата вода. Очаква се поскъпването при тях да е с около 7 процента.

ОКОНЧАТЕЛНО: Природният газ поскъпва с 10,81 % от 1 юли

 Експертите бяха предпазливи в прогнозите си, но все пак шефът на Комисията уточни, че при над 10 на сто увеличение на природния газ, няма как топлинната енергия да поскъпне само с 2-3 процента. Причината е, че именно той формира 60-70 на сто от цената й. Ще проследим заседанието, което предстои днес – в очакване на новите цени. Планиран е и протест пред сградата на КЕВР.

Всеки момент би трябвало да започне заседанието на КЕВР за новите цени на парното и тока.

Цената на природния газ се увеличава. Одобреното от регулатора увеличение е с 10,81 %. Пред КЕВР започна протест. От ИБ на Софийската градска организация на БСП призоваха членове и симпатизанти да се включат в акцията.

Междувременно, Булгаргаз предложи ръст на цената на природния газ с 18,5 %. Общественият доставчик мотивира исканото поскъпване с очакваните по-високи цени на алтернативните горива на световните пазари. С 11 % на мазута,   с 11,5 % на газиола, което ще доведе до повишаване на доставните цени от Газпром експорт с 11,5 на сто. Експертите от КЕВР обявиха, че заради навзети суми през последното тримесечие, възможното увеличение на природния газ е с 10,81 %, както стана ясно.

Средно увеличението за потребителите ще е със 7 %, а според шефа на КЕВР по-осезаема ще бъде увеличението на топлоенергията, а на електроенергията по-минимално.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.