Цветеслава Гълъбова коментира случая с младежа, пребил баща си до смърт

Психичноболните не трябва да бъдат озаптявани и изолирани от обществото. Това заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", ден след като млад мъж уби баща си и преби майка  си. Инцидентът стана в столичния квартал „Лозенец”. Преди да бъде задържан, болният мъж е нападнал и полицаите.

Млад мъж уби баща си и преби майка си в апартамент в София (СНИМКИ)

Д-р Гълъбова изрази възмущението си и от изказването на министъра на вътрешните работи Валентин Радев затова, че срещу психичноболните трябва да се прилага физическа сила, при необходимост.

"Нашите пациенти имат нужда от грижа, не от безхаберие", заяви д-р Гълъбова. В сряда 26-годишен мъж уби баща си, преби майка си и нападна полицаи, отзовали се на сигнала на пострадалата жена. Екшънът се разигра в столичния квартал "Лозенец" във вторник.

Тя предположи, че младежът вероятно не е пил лекарствата си. И коментира изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че властите ще търсят начин да озаптяват психично болните хора и ако се наложи, ще се прилага и сила.

Пуснаха под домашен арест мъжа, намушкал младеж в столичен тролей (СНИМКИ)

"Скандализирах се, защото говорим за болни хора. Не говорим за престъпници, които да озаптяваме. 21 век е. Европейска държава сме. Какво означава това, че не трябва да ходят сред нас? На Марс ли да ходят?", контрира тя. 

"Отново се поставя въпросът как се грижат за нашите пациенти, когато те не са в психиатричните клиники на лечение. Те са оставени на близките си. Докато близките имат търпение", коментира д-р Гълъбова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.