В нощта на 15 юли 2016 г. турски военни обявиха, че са взели властта в страната, за да запазят демокрацията

Турция отбелязва две години от опита за преврат.

В нощта на 15 юли 2016 г. турски военни обявиха, че са взели властта в страната, за да запазят демокрацията, човешките права и правовия ред. Беше обявено военно положение, въведен полицейски час, мостовете над Босфора бяха затворени, полетите от и за летище „Ататюрк” - отменени. Блокирани бяха социалните мрежи. Атакувани бяха обществени сгради. 

Путин и Ердоган се срещат в Йоханесбург в края на юли

В специално изявление по Skype президентът Реджеп Ердоган призова гражданите да излязат по улиците, за да защитят демокрацията в страната. 

Светът осъди насилието.

В ранните часове на 16 юли началникът на турското разузнаване обяви, че опитът за метеж е неуспешен.

В тази нощ загинаха близо 250 души, а ранените бяха повече 2000. Последваха чистки и преследвания. Хиляди бяха обвинени за участие в преврата, преследвани, уволнени, затворени. 

Турция отменя извънредното положение

Днес, две години по-късно, Турция вече е президентска република, а Ердоган разшири неимоверно властта си. На практика той вече изпълнява едновременно три функции - президент, премиер и лидер на партията си.

От неуспешния преврат насам страната е в извънредно положение, което беше удължавано седем пъти. Очаква се то да бъде отменено на 18 юли вечерта. Отмяната беше едно от предизборните обещания на турския президент.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.