"Недопустимо е, че се провеждат митинги в заразена зона", каза съветникът на земеделския министър

Започва изплащането на обезщетенията за евтаназираните животни в странджанските села. Въпреки исканията на стопаните за повече средства, държавата е категорична, че дава максимума - около 300 лева на овца. 

ВИЖТЕ ТУК КАКВО КОМЕНТИРАХА СТОПАНИТЕ НА УБИТИТЕ ЖИВОТНИ

От вторник парите ще са по сметките на собствениците, а фермите със заразени животни ще могат да заработят отново едва от следващия месец. Това обясни за "Здравей, България" доцент Янко Иванов, съветник на земеделския министър Румен Порожанов по ветеринарните въпроси и бивш директор на НВМС.

БАБХ: Пробите, доказващи чума по животните са пратени във Франция - резултатът е потвърден

"За мен е много странно, че се провеждат митинги в заразена зона - там, където още не е ликвидирано огнището. Това е недопустимо от епизодична гледна точка. Освен това се охули цялата ни професия. Обругани бяха ветеринарните лекари, които си вършат работата", коментира той. 

ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ: Стадото на баба Дора остана единственото в Шарково (ОБЗОР)

По въпроса дали е нужно хиляди животни в Странджанско да бъдат евтаназирани, той коментира: "Тук не се търси индивидуалното животно, което е заразено, а се търси стадото. Така че, ако те попадат в категорията "контактни", унищожават се всички, които са заразени и които са били в контакт". 

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА: Умъртвиха над 3000 животни в засегнатите райони (ВИДЕО)

Относно това, че не се взимат проби от животните за наличие на болестта, преди те да бъдат убити, той поясни, че става дума за директива на ЕС, която е адекватна спрямо тежестта на болестта и опасността, която тя носи. 

"Мерките са, за да се защити обществения интерес. А не да се защити самият стопанин", категоричен беше Иванов. 

Той уточни още и, че профилактична ваксинация не е била възможна, тъй като в Европейския съюз няма регистрирана ваксина срещу чума. 

И още една мярка, която може би ще засегне нашите животновъди - европейските пазари няма да приемат продукти от заразените български ферми до Коледа. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.