Изплащането на обезщетенията на засегнатите животновъди започна

Ситуацията в Странджа се успокоява. Изтреблението на животни беше спряно, поне засега. А изплащането на обезщетения започна.

Със засегнатите животновъди се срещна омбудсманът Мая Манолова.

Дочка Панайотова днес жали убитите си овце. Тя е най-засегнатият животновъд в Шарково.

ОБЕЗЩЕТЯВАТ СТОПАНИТЕ: От другия месец пак ще могат да гледат животни

800 животни бяха евтаназирани и заровени. Местните се притесняват, че е възможно да тръгнат зарази.

„Самите води, подземните, ще тръгнат към селото, гробовете ще слегнат и може би и диви животни ще дойдат, защото ще замирише”, коментира Иван Апостолов, кмет на Шарково.

Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция

Евтаназирането на овце в Ямболско временно е спряно. Въпреки това в селото млади хора пазиха през целия ден дома на баба Дора-68-годишната жена, чиито 160 кози бяха спасени.

С обезверените животновъди от Шарков днес се срещна омбудсмана Мая Манолова.

„Дойдох да чуя и подкрепя хората и се убедих, че основни права са нарушени – хората не са информирани. Така, че моето настояване пред министерството и институциите е да си излязат от кабинетите всички тези експерти, които са много на брой, и да се заемат с конкретна оценка на проблема и на драмата на всеки човек, на който са убили животните”, заяви Мая Манолова.

От вторник специалисти от европейска мисия влизат в Шарково и околностите, за да направят оценка на работата на родните ветеринари от Агенцията по безопасност на храните.

Президентът Румен Радев също излезе с позиция по кризата. Според него изпълнителната власт дължи отговор: защо не е имало предварителна информация, която да убеди фермерите в предприетите мерки.

Президентът пита още защо не са били взети превантивни мерки като карантина и наблюдения. Защо се пренебрегва ваксинирането. И надеждна ли е оградата по границата. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.