Кога у нас може да наблюдаваме пълно слънчево затъмнение?

В края на тази година ще станем свидетели на ярка комета, която ще бъде видима с невъоръжено око на нощното небе.

КРАСОТА В НЕБЕТО: Най-дългото лунно затъмнение от началото на века (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това би трябвало да се случи през ноември. Последната забележителна комета останала в съзнанието на хората беше през 1997 г. На практика от тогава досега от Северното полукълбо на земята не сме наблюдавали подобни комети“, каза за Агенция „Фокус“ Никола Петров, директор на Национална астрономическа обсерватория - Рожен.

Според него, ако тази комета, минавайки близо да Слънцето, не се разпадне заради мощен слънчев вятър и висока температура, то имаме голям шанс да наблюдаваме едно забележително явление.

Наблюдаваме зелена комета през август

През 2081 г. от територията на България ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение”, каза още Никола Петров.

Той обясни, че пълните слънчеви затъмнения се случват три пъти по-често от лунните, но в един човешки живот сме свидетели по-често на лунни затъмнения, отколкото на слънчеви.

„Това е, защото лунно затъмнение може да се наблюдава от една много широка ивица на земната повърхност между 2000-3000 км. Докато пълно слънчево затъмнение се наблюдава от не повече от 100-110 км“, обясни Петров.

Очаквайте смайващ спектакъл от падащи звезди (ВИДЕО)

По думите му човек много рядко в живота си може да види пълно слънчево затъмнение, ако не ходи на места, където могат да се наблюдават. Той отбеляза, че следващите пълни слънчеви затъмнения могат да се наблюдават през 2020 г. в Аржентина, 2024 г. в САЩ, 2026 г. от най-югозападната част на Испания.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.