Предстои пикът на метеорния поток Джеминиди. Вижте кога

Метеорният поток Джеминиди тази година ще „изнесе” смайващ спектакъл, пише в. „Дейли експрес”, цитиран от БТА.

Джеминидите, наблюдавани ежегодно през декември с пик в средата на месеца, са смятани за един от най-забележителните метеорни потоци през годината. 

Джеминиди - един от най-впечатляващите небесни спектакли

В отсъствието на ярка лунна светлина се очаква тази година дъждът от падащи звезди да бъде рядко впечатляващ. Пикът му ще бъде около 2 часа сутринта в сряда и четвъртък. 

Макар да „фаворизира” северното полукълбо, метеорният поток може да се наблюдава и от южното. 

„Тази година Джеминидите ще бъдат особено впечатляващи поради на практика липсваща лунна светлина, която да ги засенчи. Ако условията позволяват, „звездобройците” ще станат свидетели на смайващ спектакъл, какъвто не е наблюдаван от 2014 г. Средно ще се виждат по една или две падащи звезди на минута. При отлични условия броят им ще стига до 90 на час. Едни от най-ярките метеори, които съм виждал, са били Джеминиди", казва Робин Скагел, вицепрезидент на Дружеството за популярна астрономия.

Любители на звездите успяха да зърнат блясъка на Персеидите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произхожда и наименованието му. Според Скагел обаче най-добра видимост ще има откъм съзвездието Орион и близкия звезден куп Плеяди. 

Заради произхода си Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездни дъждове, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите е скалист астероид с характерна за комета орбита, известен като Фаетон 3200. 

По-бавното движение на метеорния поток също допринася за впечатляващия му спектакъл. За разлика от Персеидите и Леонидите, които приближават Земята съответно със 133 200 и 162 00 мили в час (1 миля - 1609 метра), Джеминидите се движат със скорост от едва 79 200 мили в час. 

Метеорният поток Джеминиди е наблюдаван за първи път сравнително скоро - през 1862 г., за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.