Търпеливите ловци на метеори около Шумен надвиха мрачната прогноза за времето

Персеидите – кулминацията беше снощи. Тази нощ беше ”Нощ на желанията”. Въпреки облаците, на някои места в страната любителите на звездите успяха да зърнат блясъка на Персеидите. Николай Василковски и Мартин Стоянович хванаха тези моменти на Шуменското плато.

Търпеливите ловци на метеори около Шумен надвиха мрачната прогноза за времето и изкопчиха няколко ценни момента като този. Други просто изкачиха Шуменското плато, за да разгледат новата обсерватория и да си пожелаят нещо.

По темата

„Едно светло бъдеще за България. Колкото и да звучи като клише”, казва Антон.

Кулминацията на Персеидите и по света. В Съединените щати. И в Испания. Освен всички, които тази нощ просто гледаха, професионалистите астрономи търсеха нещо повече. Истински шанс е човек да хване не просто падаща звезда, а така наречените “болиди”.

„Освен че са много ярки, тяхното поведение е много интересно. Понякога могат да се взривят в атмосферата, да се разделят на части и да оставят тлееща следа”, обяснява Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН.

И логичният въпрос. След като има по-зрелищни метеори, възможно ли е да има още по-големи парчета космически прах? Такива, които да ни застрашат.

„За да достигне едно тяло земната повърхност и да нанесе поражения върху някои град или друго населено място, то трябва а е голямо поне някоко метра. А метеорите са малки”, допълва Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН.

И кометите, на които дължим бляскавите звездопади, и астероидите са под постоянно наблюдение. Заради това, че носят доказателства за раждането на Вселената. И заради засега хипотетичната опасност някои от тях да заличи живота на Земята завинаги.

Спасението е в сериозната наука. А за нея са необходими места като тази обсерватория. В двата големи купола са скрити мощни телескопи с възможности да гледат на светлинни години от нашия малък свят. Техниката вече работи.

„Планираме напълно да автоматизираме тези телескопи. Тоест ще могат да се управляват дистанционно”, казва проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет.

Безценно предимство за учени като Сунай Ибрямов. Зад гърба си има над 30 открити астероида, от които 3 - потвърдени от международния център за малки планети.

„След като вече навлязох сериозно в астрономията, разбрах, че откриването на астероиди е за любителите”, казва д-р Сунай Ибрямов, преподавател в Шуменския университет.

В нощта на мечтите дори и професионалистите си пожелаха нещо, което са чакали с години. Макар и с по-слаба активност, падащи звезди ще могат да се уловят и в следващите 10 дни.

Вижте в галерията ни как хората по света видяха падащите звезди.

Снимки: ЕПА/БГНЕС