Това ще е най-зрелищният звездопад за последните 20 години, казват експерти

Изключително звездно шоу ще видим в следващите дни. Според някои астрономи традиционният августовски метеорен поток "Персеиди" ще е най-интензивният за последните 20 години.

По темата

Явлението е активно още от средата на юли, но най-видимо ще е през двете нощи между 11 и 13 август.

Най-ярки и многобройни падащи звезди ще могат да се наблюдават на места извън градовете – например на морето или в планината. Но при всички случаи – далеч от светлини.

Испански астрономи вече изчислиха, че има вероятност да наблюдаваме до 500 метеора в час. Звездопадът идва от опашката на кометата Суифт-Тътъл. За да се насладим най-добре на космическото зрелище, астрономите съветват да го наблюдаваме от места извън градовете, колкото може по-далече от светлините.

А ето какво казват и българските експерти:

„Може да гледаме "Персеидите" до 24 август. Това са падащи звезди, но на практика са парчета от кометата Суифт-Тътъл, която на всеки малко повече от 130 години минава покрай Земята. Кометата се върти, оставя парченца лед и когато Земята мине оттам, тези парченца лед навлизат в земната атмосфера с голяма скорост и изгарят”, обясни за „Здравей, България” д-р Владимир Божилов, гл. редактор на сп. „BBC Знание”. 

Очакваме вашите снимки от звездното шоу! Изпращайте ни ги в "Моята новина"