Парите ще бъдат използвани за информационна система

Повече пари за хората с увреждания. След месеци протести и над 5 часа разговори с родителите, премиерът Бойко Борисов обеща 150 милиона лева повече догодина. Протестиращите обаче смятат, че тези пари са недостатъчни.

Въпреки дългите разговори, протестите продължават. Напредък в диалога обаче има.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА СЛЕД СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

На днешната среща при премиера присъстваха Национално представителните организации на хората с увреждания, представители на майките на деца с увреждания, омбудсманът Мая Манолова, социалният и здравният министър.

Младежът, поверен на грижите на премиера: Искам да остана в България

Едно от нещата, които всички страни в преговорния процес искат, е електронен регистър на хората с увреждания. Сега действащата информационна система, в която са инвестирани над 2 милиона лева, се оказва неработеща. Така на практика няма реална картина на това колко точно са хората с увреждания и какви са техните нужди.

Борисов обеща на Петър реформа за хората с увреждания (ВИДЕО)

„Правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол на практика се оказва неефективен. Много организации, много министерства, много неправителствени организации, много пари и ефектът накрая е, че има протест”, коментира премиерът Борисов.  

„Палатковите лагери ще останат дотогава, докато видим нещата наистина на хартия”, заяви Мая Стоицева, представител на протестиращие майки.  

„За новия бюджет сме предвидили 150 млн. лева повече, проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да знаем какво държавата може да се позволи. Защото аз се наслушах на самолети, вертолети, за милиарди...”, заяви Борисов.

„Да, направиха се днес сериозни крачки. Много благодарим на премиера и правителството, че имат готовност да отпуснат допълнителен финансов ресурс”, заяви Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Разговорите за социалната реформа продължават в Министерския съвет следващия вторник.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.