Оказва се, че 83% от държавните почивни станции генерират загуба

Държавата е най-неефективният хотелиер. Това сочи доклад на Световната банка, който показва мащаба на загубите, които търпят почивните ведомствени станции у нас. Изследването обхваща общо 115 държавни почивни станции. Оказва се, че 83% от имотите генерират загуба. За 2016 г. обектите губят средно 230 000 лева. За проверените 115 бази това са около 22 милиона лева загуба.

Хотелиери се оплакват от отлив на туристи заради лошото време

Резиденция „Евксиноград“ на Министерски съвет отчита годишна загуба от близо 700 000 лева. Почивната станция на МВР „Лазур“ в Несебър е отчела загуба от почти 600 000 лева през 2016 г.

Най-ниските цени за нощувка са в почивна база на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - 5 лева на човек на вечер, и в базите на МВР, където средните цени на нощувка са около 7,50 лева на човек.

Според експертите основният извод е, че държавата трябва постепенно да се оттегли от дейностите по управлението на ведомствени почивни бази. 

“Стимулите са объркани. Този, който управлява почивната станция, при по-високи приходи – те пак отиват в бюджета на Министерството на финансите. Той няма никакъв стимул да работи по-ефективно”, заяви Зорница Славова от Инстиута за пазарна икономика.

Оказва се, че дори не е ясно колко са ведомствените станции у нас заради липса на единна база данни.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли замърсявания на плажовете у нас?

“Никой не може да разбере колко са тези обекти и колко на практика струват. Дори с амортизацията. Предвид това, че някои са строени отдавна и се рушат, имат нужда от основен ремонт”, добави Зорница Славова.

Въпреки загубите, много хора продължават да посещават държавните бази.

Пета поредна година Генади Шопов от София почива в базата на Министерство на земеделието в Китен. Той не е служител на ведомството и плаща по 21 лева за нощувка. Казва, че е доволен, условията са добри, а храната - чудесна.

Експертите споделят мнението, че по-евтината почивка, която държавата предоставя на своите служители, може да се монетаризира в заплатите им, а туризмът да остави на частния сектор.

Репортер: Лора Инджова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.