В кои курорти водата е най-чиста и най-мръсна?

Боклуци и фекалии в морето. Сигнали за мръсни води от туристи започнаха още в началото на сезона. Преди дни зрители на NOVA сигнализираха за изливане на отходни води край брега. Кои са най-мръсните и най-чистите плажове в България провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. С помощта на здравните инспекции екипът на NOVA сравни качеството на водата в някои от най-посещаваните плажове по Черноморието.

Замърсяване с нефт по плажове в Бургаско (ВИДЕО)

В зависимост от нивото на замърсеност плажовете се категоризират на лоши, задоволителни, добри и отлични. Тази година 13 плажа по родното Черноморие могат да се похвалят с международния екосертификат „син флаг”. За сравнение - в Гърция това лято те са 519.

Първа спирка – северният плаж в Бургас. Взета е проба и от централния плаж в Поморие. Следва централният плаж в Лозенец. Преди три лета замърсяването на водата там с пъти надвишаваше нормите, заради което беше затворен, а къпането – забранено. Освен в Лозенец, нови пречиствателни станции вече има край Поморие, Созопол и Несебър. Миналото лято проблем се появи и на къмпинг „Каваците” край Созопол. Проби бяха взети и от един от плажовете с най-много туристи – този в „Слънчев бряг”. През последните лета туристи се оплакаха от остра миризма по част от ивицата в курорта.

МАЗУТ ПО ПЛАЖОВЕТЕ: Кои курорти са най-засегнати? (ВИДЕО)

Тествано бе и качеството на морската вода на север. Първо - край Аспарухово. Преди дни туристите сигнализираха за замърсяването на водата на плажа с фекални води от спукана канализация в тоалетна на плажа. Офицерският плаж във Варна е първенецът в незавидната класация на плажовете с най-мръсна морска вода у нас. От четири години експертите определят качеството на водата там като „лошо”. През последните лета плажът е многократно затварян.

След сигнал на зрител на NOVA: Проверяват плажове до Синеморец за мазут

Освен със замърсяванията, морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него. Такива са районите на Шкорпиловци, Иракли, Ахелой, Приморско, Китен и Резово. Там цветът му се променя, а температурата на водата рязко спада. Преди дни зрители сигнализираха за вливане на замърсени води в морето и на плажа „Кабакум”.

Екипът на NOVA избра и два от най-посещаваните курорта на север. Единият – централният плаж на „Златни пясъци”. Пречиствателната станция там беше безпомощна да поеме отходните води от многобройните хотели в курорта. Преди години тръбата системно се пукаше и фекалиите се изливаха директно в морето. Замърсявания по Северното Черноморие има и на плажовете „Българево” и „Галата”, където стоят корабите на рейд. Пристанищата също замърсяват водата. Проверени бяха и плажовете по ивицата на курорта „Св. Св. Константин и Елена”.

Кои са най-мръсните и най-чистите плажове по родното Черноморие?

Взетите проби от водата от най-посещаваните плажове по Черноморието бяха изпратени в лаборатория. Пробите се завеждат по уникален секретен номер. При всяка една от тях се измерва концентрацията на бактерии, предизвикващи стомашно-чревни инфекции и алергии. За да се измери най-прецизно количеството им, всяка проба се разбърква и разрежда няколко пъти. Проби от водата се взимат на всеки две седмици от близо 100 плажа по Черноморието по график, изготвен още в началото на сезона.

Какво показват пробите и има ли плажове с показатели на водата над нормите – разберете във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.