Инспектори откриха т.нар. катранени топчета

Замърсяване на плажовете по Южното Черноморие. Десетки случаи на изхвърлени топчета мазут стреснаха и летовници, и екоекспертите.

Сигналите за изхвърлен мазут по няколко плажа по Южното Черноморие са подадени през почивните дни на дежурните телефони на регионалната еко-инспекция. Веднага на място са изпратени експерти на инспекцията, дадени са предписания на концесионерите, а днес от мазута няма и следа

Получените сигнали за изхвърлен на брега мазут са от плажуващи в Приморско, Несебър, Ахелой и на плаж „Алепу”.

„Крачетата му са в мазут, два пъти. Всеки ден го чистя”, оплака се Ирина.

Регионалната еко-инспекция веднага започнала проверка на плажовете. Инспекторите се свързали и с „Морската администрация”, която контролира движението на плавателните съдове.

РИОСВ-Бургас: Пластмасата е по-опасна от мазута в морето

„Отговорът, който получихме от колегите е, че най-вероятно се касае за стари замърсявания, които са били по дъното на морето и в бурното време, което беше през миналата седмица просто са изхвърлени на морския бряг”, коментира Тонка Атанасова- директор РИОСВ-Бургас.

Концесионерите на всички плажове били задължени да съберат от пясъка мазута. И днес следи от мазут не откриваме. Чиста е и морската вода, показват последните изследвания на здравната инспекция. Проби от водата се вземат на всеки две седмици.

„Няма отклонения от задължителните стойности по показателите на Наредба №5 като, разбира се, когато имаше дъждове, се повишиха леко стойностите, но те са в границите на нормите”, обясни д-р Мариана Кофинова от РИОСВ-Бургас.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.