Част от арестуваните за атаката смятат да подадат жалби за полицейско насилие

Втори ден квартал "Република" в Хасково е под полицейска обсада, след като в сряда вечерта група роми се нахвърли с брадви и колове срещу служители на реда. Патрулът отишът по сигнал, че семейството на мъж е отнело детето на жена и я заплашва с насилие. 

Полицай пострада при нападение в ромската махала на Хасково (ВИДЕО)

Два дни след екшъна край ромския квартал катунът на групата е изоставен. Там, според полицията, пристигналият по сигнал патрул е бил нападнат. Първо от няколко мъже, а след това и още десетина, пристигнали с коли.

"Посрещнаха ни доста агресивно, с доста арогантно поведение, с псувни. Впоследствие пристигнаха коли с още хора. Събраха се 20 души. Единият от ромите посегна да изблъска мой колега", разказа в "Здравей, България" един от пострадалите полицаи Димитър Кючуков. 

При опит да арестуват агресивните граждани той получил удар по главата с юмрук. Това принудило него и колегите му да стрелят във въздуха. 

АКЦИЯ "РЕСПЕКТ": Полиция и жандармерия в Благоевград (ВИДЕО)

"Тогава част от ромите се качиха в колите и тръгвайки с мръсна газ, се опитаха да ни смачкат, като ние останахме между техния и патрулния автомобил. В последния момент спряха и тръгнаха да бягат в друга посока", поясни той. 

Задържани бяха шестима души. По-късно бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Версията им за случката е съвсем различна. По думите им полицаите започнали да бият хората. Бити били петима мъже. Всички те си извадили медицински в Пловдив и щели да подадат жалба в прокуратурата.

От полицията отрекоха да са превишили правата си.

„Ще бъде извършена проверка, но засега нямаме данни, че са били превишени права на служители”, обясни Иван Расоков, началник на РУП-Хасково.

Междувременно претърсването на колите в квартала продължава.

„Всички входове и изходи на квартала са блокирани от патрули на Областната дирекция на полицията и на жандармерията. Извършват се пълни проверки на лица и на автомобили”, поясни Расоков.

Основната цел на акцията е успокояване на страстите в квартала, въпреки че участниците в екшъна не са местни.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.