Бил е в Турция с други българи, сред които и бургаският общинар Бенчо Бенчев

Арестуваха Димитър Желязков - Митьо Очите. Това се е случило в петък вечерта в Истанбул.

Желязков е бил в Турция с други българи, които не са задържани. По неофициална информация сред тях е заместник-председателят на общинския съвет на Бургас Бенчо Бенчев. 

Името на Бенчев нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс"-а, който той притежава. Името му неведнъж е свързано с това на Митьо Очите покрай охранителна фирма, в която Бенчев има процент, а пък тя е свързвана с Димитър Желязков под някаква форма. 

Бургаският общинар Бенчо Бенчев е бил с Митьо Очите в Истанбул

В същото време продължава издирването на общинския съветник от Несебър - Пейко Янков, който е обвинен, че е част от групата на Желязков за рекет, изнудвания и палежи.

ЗАРАДИ ЛУКСОЗНА КОЛА: БСП с остра реакция срещу общински съветник

На 30 юли Димитър Желязков тръгнал към Гърция. Три дни по-късно, на 2 август, той отпътувал към Турция, а в същия ден службите нахлуха в Бургас и региона. И обявиха Митьо Очите за издирване. 

„Задържането е станало снощи в хотел в Истанбул, в 03:00 часа през нощта. В четвъртък е преминал от Гърция в Турция, където го е чакала червена бюлетина. Предстои процедура по екстрадиция”, заяви пред NOVA Даниела Начева, ръководител на Специализираната прокуратура.

„Лично министърът на вътрешните работи и главният прокурор на Турция са били ангажирани със залавянето на Димитър Желязков - Очите. Задържали са го в рамките на час. Трябва да ни прощавате за един ден. Не трябва толкова да сте взискателни. Може да избяга някой, но, както казах, може малко да забавят, но винаги хващат”, коментира премиерът Борисов.

СПЕЦАКЦИЯ В БУРГАС: 19 души в ареста, издирват Митьо Очите за рекет и дрога (ВИДЕО)

 

А след хващането предстои екстрадиране и искане Димитър Желязков да остане за постоянно в ареста.

„Вече се действа по международната заповед за екстрадиция, така че юристите на министерството и по-точно на прокуратурата ще свършат работа”, заяви Борисов.

Спецакция в Бургас срещу банда, ръководена от Митьо Очите (СНИМКИ)

Междувременно спецсъдът решава дали да остави в ареста петимата задържаните при акцията в Бургас, за които се твърди, че са част от организираната престъпна група на Желязков.

Каква работа са свършили до момента разследващите, няма да разберем, защото съдия Пламен Евгениев реши да закрие съдебното заседание с мотива, че имало лични данни. Така няма да стане ясно какви доказателства са събрани.

А в следващите дни или седмици се очаква и Димитър Желязков да бъде изправен пред съда. За пореден път. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.