Димитър Желязков е обявен за издирване чрез Интерпол, след като преди дни е напуснал страната

Мащабна акция срещу група за рекет, палежи, побои и разпространение на наркотици в Бургаско. 19 души са арестувани, а Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е обявен за международно издирване. 

Разпитите на задържаните продължават в сградата на Областната дирекция на полицията. Димитър Желязков е сочен за тартор на групата. Той е обявен за издирване чрез Интерпол, след като преди дни е напуснал страната. По непотвърдена информация той е заминал за Германия.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Акцията е започнала рано тази сутрин. Блокирани бяха всички входно-изходни артерии в Бургас и курорта „Слънчев бряг”. Групата е била наблюдавана дълго време.

„Работата мисля, че е от началото на 2016 година. Касае се за организирана престъпна група за палежи, телесни повреди, рекет и наркотици”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Спецакция в Бургас срещу банда, ръководена от Митьо Очите (СНИМКИ)

Арестувани са най-малко 19 души на различни адреси в Бургаска област. До края на деня ще стане ясно колко от тях ще бъдат с повдигнати обвинения. При обиските са иззети оръжие и пари. Разследващите възнамерявали да задържат и Митьо Очите, тъй като според тях той е ръководил престъпната група.

„Колегите имаха информация за това, че той ще напусне страната в един период от време, но предпочетоха да проведат действията, както бяха планирани, защото е въпрос на доста сложна организация, която включва десетки и стотици хора. Имаше риск от изтичане на информация”, коментира още Гешев.

ГОДИНА СЛЕД СТРЕЛБАТА ПО МИТЬО ОЧИТЕ : 10 души отиват на съд

Част от арестуваните днес ще бъдат обвинен за палежи на коли и казина.

„Доколкото ми е известно ще има обвинения, ако няма и в момента вече повдигнати, за палежи. Включително има и лица, които ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършени палежи на различни обекти”, поясни Иван Гешев.

Един от обектите е хотелът над ресторант „Фор Ю”, в който през 2016 година Димитър Желязков беше прострелян, а гардът му убит при конфликт с друга групировка.

Изписаха от болницата Митьо Очите

Днес в село Кошарица, където Митьо Очите има къща, никой не искаше да говори за арестите. При претърсването на дома му полицаите открили роднини - съпругата и дете на мъж от Плевен. Той е обект на вниманието на Специализираната прокуратура по друго криминално производство.

Според източници на NOVA става въпрос за жената и детето на Пламен Балбузанов-Куката от Плевен, който е близък приятел на Очите и се намира в ареста по обвинение за ръководене на организирана престъпна група.

Събарят заведението, в което беше прострелян Митьо Очите

Припомняме, че името на Димитър Желязков неведнъж е било в центъра на криминалните хроники, а името му е свързвано с наркоразпространението по морето. През юни 2016 година  той беше прострелян пет пъти и дълго време беше с опасност за живота. Желязков беше в затвора, след като беше осъден на 4 години и 10 месеца за пране на пари и направи признания за наркоразпространение. Първият атентат срещу него беше през 2001 година, когато при взрив на кола загинаха жена му и нейният брат.  

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.