Всички си помагаме, дошли сме като семейство, каза пред NOVA един от българските ученици, озовали се в близост до мястото експозията

Учениците, пострадали при взрива на магистрала в Болоня, вече се възстановяват. В болница остават три момчета.

Малко преди 18:00 часа местно време при най-тежко пострадалото българско момче отиде посланикът Марин Райков. 17-годишният ученик е настанен в клиника по изгаряния.

Според посланик Райков състоянието на момчето е стабилно. Още 10 дни са нужни на лекарите, за да преценят дали младежът ще бъде опериран.

СЛЕД ВЗРИВА В БОЛОНЯ: Три българчета остават в болница (ВИДЕО)

„След като минаха няколко дни, вече се чувстваме по-добре”, разказва друго от пострадалите момчета.  

 След трагедията в Италия, българските ученици постепенно се съвземат, а част от пострадалите се прибраха в лагера.

 Общежитието, в което са настанени българските ученици - общо 20, се намира на около 200 от мястото на взрива. Всички деца остават до 31 август в Италия, като 13 от тях от утре продължават стажа си, а останалите са под лекарско наблюдение.

„Вече всички са спокойни, което е най- важното. Очакваме тези, които са в болница да се приберат”, заявява още пострадалият ученик.

Изписаха един от българските ученици, пострадали при експлозията

Най-сериозно е състоянието на ученика с изгаряния по краката.

„Докторите са на мнение, че към момента не се налага оперативна намеса. Никой обаче не може да се ангажира със срок колко време ще бъде в болница”, обясни Татяна Кинджакова, директор на ПГМТ „Владимир Комаров” – Силистра. „Вече даже се чувства като герой, видя колко много хора са го търсили от България, започна да отговоря на обажданията”.

В групата има и четири момичета. В момента на първите взривове две от тях се намират в близкия магазин. Огънят избухва, а едната спасява другата.

„Възхитен съм от постъпките на такива деца”, заяви Росен Руфев, генерален консул на България в Милано.

А групата вече се подготвя за изписване на последните трима пострадали.

„Всички си помагаме, дошли сме като семейство”, заяви пострадалият.

„Това е болезненият урок, които научиха - всички вече са наясно, че животът е ценност, най- големият дар”, обяснява директорката на училището.

Ученици от Силистра са пострадали при взрива в Болоня (ВИДЕО+СНИМКИ)

По последни данни първата линейка пристига на място на 5-ата минута. Общо медицинските екипи са били 26. Ударната вълна е била толкова сериозна, че опожарила редица сгради в периметър от няколко стотин метра.

Хората вече започват да разчистват домовете си. Основната цел на властите е бързо изграждане на нов път. Това обаче може да продължи до 5 месеца.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.