Разузнавателните служби започнаха разследване

Десният министър на риболова на Норвегия Пер Сандберг напусна поста си, след като стана ясно, че е е нарушил протоколите по сигурността, отивайки на почивка в Иран с новата си приятелка, родена в Иран бивша кралица на красотата.

Заместник-шефът на антимигрантската партия „Прогрес“, която е част от управляващата коалиция, призна, че е пътувал до Иран през юли с новата си 28-годишна приятелка Бахаре Летнес, без да информира предварително кабинета на премиера. 58-годишният политик също така е носел със себе си служебния си телефон. Норвежкото разузнаване редовно включва Иран в списъците като една от страните, които извършват шпионаж. Другите често присъстващи в тези списъци са Русия и Китай.

„Пер сам поиска да се оттегли и мисля, че това беше правилно решение“, каза премиерът Ерна Солберг пред репортери. „Той не е демонстрирал необходимия здрав разум, що се отнася до работа по сигурността“, допълни тя.

Най-красивите тайни агентки през Втората световна (ГАЛЕРИЯ)

Историята се превърна в новина №1 за норвежките медии, засилвайки критиките от страна на опозицията и дори от партията на Сандберг, която е в коалицията с консерваторите и либералите.

Три пъти властите в Осло са отхвърляли молбата на Летнес за политическо убежище и в крайна сметка тя получава правото на гражданство в Норвегия, защото била заплашена от насилствено сключване на брак в Иран.

Канадски учен се оказа китайски шпионин

Партията „Прогрес“ е застъпник на стриктната имиграционна политика, призовава към бързо отстраняване на търсещите убежище. Тя също така е много критична към чужденците, които се връщат в родината си след получаване на убежище в Норвегия.

Сандберг излезе с извинение в опит да потуши критиките, но покрай нови подробности, които се появяват непрекъснато, той в крайна сметка реши да подаде оставка.

Оказа се, че наред с други неща, той също е нарушил протокола за сигурност през май, когато е взел служебния си телефон в Китай.

Newsweek: Отряд руски убийци извън контрола на Путин отровили Скрипал?

"Това е тъжно", каза той пред репортери в понеделник. "Надявах се да завърша няколко проекта", добави той, като отказа да коментира личните аспекти на аферата.

Норвежките разузнавателни служби започнаха разследване на 28-годишната иранска красавица, която отрича каквито и да било връзки с иранския режим.

Коко Шанел е била регистрирана като германски агент

Мелания – охранявана от тайна агентка, която й е двойничка (ГАЛЕРИЯ)

Най-прочутите тайни агенти от цял свят в новата "Енциклопедия на шпионите"

Избраха "Мис Русия" 2018 г. (СНИМКИ)

Най-големите скандали около "Мис България" през годините (ВИДЕО)

„Мис България” 2017 пред NOVA: Имам силно присъствие, носът остава на заден план

Пребиха "Мис Пловдив" на оживена улица (СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес