Какво мислят експертите по темата?

Държавата с нов опит да намали жертвите по пътищата. Частично отпада забраната за цветни пешеходни пътеки, въведена в края на миналата година. „Зебри” в червено ще се допускат в близост до оживени места и институции.

Сред мерките са по-добро осветление в зоните за пресичане и въвеждане на стандарт в маркировката. 

Нaпрежение в Челопеч заради дете, прегазено на "зебра"

Завишават се и изискванията към строителните материали, с които се прави маркировката с цел "зебрите" да са по-видими и по-малко хлъзгави за шофьорите. Въвежда се и нов стандарт за качество на сцеплението. 

Основната цел е да се повиши безопасността на движението по пътищата, след като през март тази година проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че 2/3 от пешеходните пътеки в България са "откровено и отчайващо безхаберие".

Започват мерки за подобряване на пешеходните пътеки

Екипи на МВР и МРРБ провериха около 14 000 "зебри", а регионалното министерство беше задължено да направи регистър на пешеходните пътеки и да предложи промени в нормативната уредба. 

Шофьорка блъсна дете на "зебра"

По конвенция пешеходните пътеки трябва да бъдат бели, поясни в ефира на "Здравей, България" Румен Миланов от Сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност".

"Това, което е положително и което каза главният прокурор, беше, че трябва да се въведе законов ред по маркировката. Тук идва въпрос за осветяването на пешеходните пътеки. Те трябва системно да се освежават", заяви Миланов. 

Дори и наличието на "зебра" обаче, оказва се, не е гаранция за безопасно пресичане. През миналата година инцидентите на пешеходни пътеки у нас са над 700, а жертвите - 31.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.