По традиция в последната неделя на август туристи от цялата страна се събират на Витоша

Повече от 3000 любители на планината, природата и здравословния начин на живот изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко Константинов. Така бе отбелязана 123-годишнината от организираното туристическо движение в България.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По традиция в последната неделя на август туристи от цялата страна се събират на Витоша, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България, така както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас.

Сега по два лъча, от хижа „Алеко” и от „Златните мостове”, туристи и любители на планината от цялата страна изкачиха витошкия първенец и поднесоха цветя  на барелефа на Алеко Константинов.

Маратонци тръгнаха от подножието на Витоша към Черни връх (ВИДЕО)

Междувременно се състоя и надпреварата „Витоша Рън“. Поредното, 12-о издание на скоростно изкачване от НДК до Черни връх, събра тази година рекорден брой участници – 306. Стартът бе даден рано сутринта пред НДК.

По дългия 18 км маршрут от центъра на града до върха с денивелация 1734 метра най-бърз бе Александър Спасов, който преди два месеца триумфира и в обиколката на Витоша, известна като „Витоша 100”. Той изкачи върха за 1.57:01 ч. следван от Димитър Русав и Гено Увардов.

При жените победителка стана Мая Недялкова с 2.04:01 ч., следвана Девора Аврамова и Елена Димитрова. Рекордът на „Витоша Рън” от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. бе поставен през 2015 г. от Шабан Мустафа, а върховото постижение при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. и регистрирано от Милка Михайлова през 2011 г.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.