Вижте какво казаха експертите по темата в "Здравей, България"

Продължава разследването на причините за инцидента край Своге. До момента е повдигнато обвинение на шофьора. Според експертите част от причините за инцидента са лошата пътна настилка и неправилно поставените мантинели.

"Има три стандарта за асфалтовата настилка, които са фиксирани в България. Друг е въпросът какво е избрано да се положи е този участък. Едрозърнестата настилка, която е по-шумна, е подходяща за такива места със стръмен наклон, където има дъждове", каза Алекси Стратиев, бивш началник на Пътна полиция.

Експерт: Не мисля, че превишената скорост с 10 км/ч е причина за катастрофата

"Проектантът носи отговорност за всички материали. Строителният надзор следи дали фирмата изпълнява стриктно проекта", заяви Николай Иванов, председател на Българска браншова асоциация "Пътна безопасност".

Иванов добави, че има три класа мантинели, като за всеки един от тях е задължително да се проведе краш тест.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА: Рали състезател провери фаталното място (ВИДЕО)

По думи на Петър Веленски, изпълнителен директор на завод за мантинели, всяка една продукция отговаря на европейския стандарт. 

"Мантинелата няма място зад бордюра. Тя трябва да бъде на пътното платно, за да има ефект от нея", категоричен беше Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

ВСИЧКО ЗА ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.