Причината за предложената промяна е бизнесът

Отпада защитата при уволнение на хора с увреждания. Промяната е записана в новия законопрект, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

Ще бъдат ли ощетени пациентите с новите правила за определяне на нетрудоспособност?

По закон хората с трайно намалена работоспособност - 50 и над 50 на сто, са защитени от уволнение. Сега обаче държавата предлага закрилата да отпадне.

„Работници, които в момента са боледуващи и започват работа, няма да ползват защитата, уредена в Кодекса на труда”, обясни Любомира Аршинкова от Министерството на труда и социалната политика.

Глоби за фирмите, които не са наели хора с увреждания

Причината за предложената в законопроекта промяна е бизнесът.

„Има работодатели, за които тази усложнена процедура за освобождаване представлява психологически проблем да назначават хора с увреждания, те вече няма да имат този проблем. Премахването на тази норма е положително”, коментира Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

СИЛА И УПОРИТОСТ: Момче с ампутирани крака търси работа

И социалното министерство, и бизнесът уверяват, че ощетени няма да има.

„Самият ТЕЛК не ни позволява да работим. Аз, ако се чувствах 100% неработоспособен, нямаше да уча, нямаше да си намеря работа и да стигна до тук”, казва Стефан, потърпевш от промяната.

Майки искат оставката на шефа на Агенцията на хората с увреждания (ВИДЕО)

Ако защитата при уволнение отпадне, тя ще важи не само за хората, които тепърва ще започнат работа, но и за тези, които вече са назначени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.