Квотите са в зависимост от броя на служителите

Глоби за фирмите, които не наемат хора с увреждания. Бизнесът скочи срещу задължението да назначава определен брой служители със специални потребности.

За да се реализират хората с увреждания на трудовия пазар, предложението е работодателите и в частния, и в държавния сектор да наемат определен брой служители с увреждания. Идеята е на националнопредставените организации.

Ще задължат ли работодателите да наемат хора с увреждания? (ВИДЕО)

"Доста тежък беше дебатът да влезе подобен текст в закона. На финала на интеграционния процес стои трудовата реализация. Ако ние не създадем условия тя да бъде реален факт, няма да променим средата", каза Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите. 

ПЛАЖЪТ НЕВЪЗМОЖЕН? Майка на дете с увреждания търси достъп до морето

Квотите са в зависимост от броя на служителите. Така, например, фирма с между 20 и 49 служители ще трябва да назначи един човек с трайно увреждане. В противен случай всеки месец работодателят ще плаща на държавата 30% от минималната работна заплата за всеки ненает служител.

От началото на годината досега в бюрата по труда са регистрирани около 13 000 българи с увреждания. От тях наети са над 5200.

СИЛА И УПОРИТОСТ: Момче с ампутирани крака търси работа

По това и останалите предложения в проектозакона за хората с увреждания предстои обществено обсъждане.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.