Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставка

Трима министри подадоха оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради катастрофата край Своге. Това са вътрешният Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков.

Кои са отиващите си министри?

Финансистът Ивайло Московски три пъти застава начело на Министерството на транспорта. Кризата в жп транспорта е ключов проблем по време на цялото му управление. В криза се превърна и влаковата катастрофа в Хитрино. При Московски бяха разкрити серия корупционни схеми в автомобилната администрация.

Заради обърнат автобус с жертви на магистрала „Тракия” още в първия месец от мандата му през 2011 г. Московски поиска ограничение на възрастта на автобусите и задължителни колани в тях. Самият той попадна в болница след катастрофа през 2012 г. Шест години по-късно малкият му син почина след инцидент с моторна шейна в курорта „Боровец”, шофирана от самия Московски. Разследването по случая продължава.

Експертът по военно дело и инженер по боеприпаси Валентин Радев поема МВР,  след като в първия кабинет на Борисов беше заместник-министър на отбраната. Още в началото на мандата си Радев влезе в сблъсък с БСП заради оградата по границата с Турция и така си спечели искане за оставка.

Управлението му в МВР беше белязано и от масови полицейски протести, както и от тежки престъпления, сред които шесторно убийство, показни разстрели и отвличане на сина на бизнесмен. Към критичните моменти може да прибавим случаят с цял самолет пътници, влезли в България без проверка, пожарите и наводненията, както и чумата по животните, заради което си спечели нов призив за оставка.

Едва 26-годишен Николай Нанков става областен управител на Ловеч, а в първия и във втория кабинет на Бойко Борисов беше зам.-министър на регионалното развитие. Като министър първо смени ръководството на Пътната агенция. Критикува забавения строеж на магистрала „Струма” и планира „Хемус” да бъде завършена до шест години. Връща на дневен ред идеята за тол таксите при камионите и електронна винетка за колите. 

Радев и Нанков: Сами подадохме оставки, поемаме политическата отговорност (ВИДЕО)

БСП за оставките на трима министри: Камилите се сменят, керванът си върви (ВИДЕО)

ВМРО иска спешен коалиционен съвет (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.