Засега остават всички мерки за ограничение на заразата

Първите проби взети за африканска чума по свинете в провадийското село Бозвелийско са отрицателни, съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Евтаназираха десетки прасета в Тутраканци (ВИДЕО)

Предстои взимането на втори проби за потвърждаване на отрицателните резултати, тъй като има по-дълъг инкубационен период. Това вероятно ще стане на 10 или 11 септември. Засега остават всички мерки за ограничение на заразата. Забранен е ловът на животни в 10-километровата зона с изключение на птиците.

Жители на село Тутраканци са съобщили, че 50 прасета са били изклани точно в деня, в който са се очаквали пробите за африканска чума в селото. Сега месото е във фризерите на хората. Тепърва ще се решава какво ще се прави с това месо. Най-вероятно ще бъде унищожено, информира БНР.

Първи случай на чума по свинете у нас (ВИДЕО)

Заболяването африканска чума по свинете вече достигна до съседния на Русе румънски окръг Гюргево. Властите в Русе призоваха стопаните да колят животните, които отглеждат, за да се пресекат възможностите чумата да премине през Дунав мост със заразено месо или фуражи.

Сериозно влошена е епизоотичната обстановка в съседния на Русе окръг Гюргево, където е обявен червен код. Вече съществуват огнища на заболяването африканска чума по свинете. Това стана ясно от извънредно заседание на Областната междуведомствена епизоотична комисия.

Съмнения за чума по свинете в провадийско село

В Русенска област се намират и три големи свинекомплекса, в които се отглеждат общо около 130 000 животни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.