В Страсбург тече и друг, разгорещен дебат за директивата за авторските права

Евродепутатите решават дали да задействат санкции срещу Унгария. Страната е обвинявана, че нарушава редица основни ценности на Европейския съюз.

В Страсбург тече и друг, разгорещен дебат, който пряко ще се отрази на всеки един от нас и на начина, по който ползваме интернет. Това е директивата за авторските права.

Докладът „Саргентини” – това обсъждат евродепутатите. Кръстен е по името на холандската евродепутатка Джудит Саргентини. В него Унгария е критикувана за системно нарушаване на човешките права, за системна заплаха за ценностите на ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан се изправи пред евродепутатите, за да защити своите политики срещу миграцията.

„Знам, че мнозинството одобряват доклада и знам, че тази моя реч няма да промени позициите ви. Няма просто да осъдите едно правителство, а цяла една нация.  Този доклад обижда Унгария и накърнява честта на унгарската нация. Вие твърдите, че Унгария не може да решава, кое е в интерес на унгарците”, заяви Виктор Орбан.

Орбан: ЕП отмъщава на Унгария заради мигрантите

Горещ дебат разгорещи страстите в пленарна зала – директивата за авторските права.

Големият дебат е да се прехвърли ли  отговорността за спазване на авторски права от тези, които създават интернет съдържание към платформи като Youtube, например. Има и член, свързан директно с медиите. Той вече си спечели прозвището - данък върху линковете. Текстът предвижда забрана за споделяне на линкове в интернет без съгласието на собственика на съдържанието.

„Съвсем категорично се виждат все по-изострени, все по-вредни лобистки интереси

Предложението на Комисията е неприемливо за мен, то застрашава свободата на словото”, заяви Ангел Джамбазки - депутат от Европейски консерватори и реформисти/ВМРО.

„Ако утре вотът не бъде в защита на това да отидем на преговори и да направим тази реформа, ще загубим изключително ценно време, ще загубим време, в което нашите създатели, авторите ни на музика, креативната ни индустрия ще продължава да не бъде заплащана, а други да печелят много”, заяви Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика.

Унгария отказва храна на бежанци, за да ги принуди да се върнат

ЕП решава да наложи ли санкции на Унгария

„Както и в реалния живот, свободата не трябва да е свободия. Трябва да има баланс между сигурността и на потребителите, и на авторите”, коментира Андрей Ковачев,  зам.-председател на групата на ЕНП/ГЕРБ.

„Няма достатъчно гаранции за свободата на интернет пространството и за свободата на платформите”, коментира Илхан Кючюк - депутат от АЛДЕ/ДПС.

„Очевидно, че досега не е намерен верния, точния баланс, който да консолидира мнозинство в ЕП”, заяви Сергей Станишев - председател на ПЕС.

Едва ли има друга Директива, която да е предизвиквала истинска лобистка война, а депутатите са обект на атаки и онлайн и в реалното пространство на  Европарламента.

„Аз съм получил може би над 5 хиляди мейла - спрете филтрирането в интернет, като че ли съм член на Китайската комунистическа партия”, коментира Петър Курумбашев - депутат от ПЕС.

Вотът е в сряда. Ако Европарламентът одобри директивата, все пак страните-членки имат право да я приложат на националното законодателство, както преценят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.