В нея участва и президентът на МОК Томас Бах, който е у нас за световното първенство по гребане

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК)Томас Бах, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Пловдив Иван Тотев направиха символична първа копка за втория канал на гребната база в Пловдив. Церемонията бе направена преди финалите на Световното първенство по гребане за мъже и жени.

Борисов: Вложихме 350 млн. лева в спортни зали в страната

Проектът се нарича екопарк „Марица“. Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължината му е 2100 метра, широчината му е 45 метра, а дълбочината 1,5 метра.

Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта.

Кралев: Целта на домакинствата на първенства е децата да се докоснат до големия спорт

Президентът на МОК отдели специално време на атлетите, участващи в световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Дълго време той разговаря с гребци и парагребци от различни нации в компанията на президента на ФИСА Жан-Кристоф Ролан. Кристиан Василев беше първият спортист, с когото Томас Бах се видя край гребния канал. Българинът бе избран като символ и на всички атлети, и на домакините на световното първенство.

По време на посещението си на гребната база в Пловдив Томас Бах връчи на министър Кралев специален златен медал за заслуги към олимпийското движение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.