Нападението с фатален край предизвика ксенофобски протести с насилие в града

Германският съд пусна на свобода иракския кандидат за убежище, задържан миналия месец заради нападението с нож с фатален край срещу германец от кубински произход в Кемниц. Това съобщиха неговият адвокат и прокуратурата. Нападението предизвика протести с насилие на крайнодесни радикали, предадоха БТА и Ройтерс. 

Крайнодесни се събраха на протест в Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сириец, който също беше задържан за нападението, остава в ареста, добави прокуратурата.
Трети заподозрян все още се укрива и прокуратурата смята, че той и сириецът са замесени в убийството на 35-годишния дърводелец в Кемниц.

Адвокатът на иракчанина изрази недоволство от задържането на клиента си.
"Днешната отмяна на заповедта за арест е отдавна закъсняла", написа на страницата си в интернет адвокатът Улрих Дост-Роксин и добави: "Клиентът ми Юсиф А. трябваше да прекара над три седмици в ареста без никакво конкретно нещо, в което да е заподозрян".

КОНЦЕРТ СРЕЩУ РАСИЗМА: Десетки хиляди се събраха в Кемниц под мотото "Ние сме повече"

Той и сириецът бяха посочени като заподозрени за убийството, което предизвика ксенофобски протести с насилие и доведе до скандал около шефа на германското контраразузнаване, чиято съдба стана предмет на борби по високите етажи на властта в Германия.

Днес канцлерът Ангела Меркел и лидерите от управляващата коалиция се срещат, за да решат бъдещето на шефа на контраразузнаването Ханс-Георг Маасен, след като той постави под съмнение автентичността на видеозапис, на който крайнодесни преследват мигранти по улиците на Кемниц.

По-малкият партньор в коалицията, Германската социалдемократическа партия, иска той да си тръгне, но Маасен има подкрепата на баварските коалиционни партньори на Меркел. Без значение накъде ще клони канцлерът по този въпрос, това може да създаде проблеми в правителството й, отбелязва Ройтерс.

Скандалът около Маасен извади наяве дълбоки противоречия в германското общество заради решението на Меркел от 2015 г. да отвори границите за бежанци от войната в Сирия и други места. Оттогава пристигнаха над милион.

Идването им увеличи подкрепата за крайнодесни организации като ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия", която сега е основната опозиционна партия в парламента, отбелязва Ройтерс.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.