Новите критерии на НЗОК за изписване и финансиране на медикаменти влизат в сила от този месец

Скъпоструващо лечение за стотици болни е под въпрос. Пациенти и лекари предупреждават, че се затяга режимът за отпускане на биологична терапия за псориазис, различни видове артрит и хронични чревни заболявания. Новите критерии на Здравната каса за изписване и финансиране на медикаментите влизат в сила от средата на месеца.

Става дума за пациенти с тежки форми на заболяванията. По сметки на правозащитни организации може да се наложи болните да доплащат хиляди левове на месец, за да получават адекватна терапия. 

РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: Ще спечелят или ще загубят пациентите от доплащането за здраве?

Димитър Иванов живее с диагнозата псорязис от 7 години в постоянни болки и сериозни поражения по кожата. Казва, че с това заболяване човек трудно си намира работа, ограничават се и социалните контакти. В най-добрия случай терапията му струва около 1000 лева на месец. Плаща ги сам.

„Здравната каса поема базово лечение, което не при всеки е ефективно. При мен не действа и се налага всичко да си плащам от джоба”, обяснява той.

Димитър обаче не може да си позволи скъпоструващото биологично лечение. За него трябва да поиска финансиране от НЗОК.

„Алфа Рисърч”: Хората искат не просто болници, а специализирано лечение

„Това лечение в момента е най-ефективното и то се дава на пациенти с много тежък псориазис. В България критериите за отпускане на такъв вид лечение са най-строгите в цяла Европа, може би и в целия свят”, обясни д-р Иван Богданов.

Освен това с новите критерии занапред лекарите ще трябва да изписват медикаменти, за които Касата презени, че са "с най-голяма разходна ефективност".

По сметки на пациентите доплащането можело да надхвърли 20 000 лева на месец в някои случаи. От Здравната каса обясниха, че с новите критерии пътят на пациента до лечение щял да се съкрати и улесни, а никъде в критериите не се говорело за доплащане. От здравния фонд уточниха, че по примера на Холандия и Германия само щели да се търсят терапии, с които обществените средства да се харчат по-ефективно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.