Протестите продължават

След 2 дни протести - извинение. Вицепремиерът Валери Симеонов се извини за думите си "кресливи жени" и "уж болни" деца. Направи го, въпреки че няколко пъти преди това категорично заяви - повод за извинение нямало.

Въпреки  извинението, протестите продължават.

Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

Малко преди 8 сутринта в интервю за БНТ вицепремиерът Валери Симеонов беше ясен. Просто бил искрен.

„Никой не иска от мен извинение, те искат оставка. Това първо. Второ, ако бях се извинил, вие щяхте ли да повярвате, че е искрено?! Като ме познавате? Ако се бях извинил, нямаше да бъде искрено. естествено, че мога да го направя, като политик, но още не съм стигнал такава висока класа политик”, заяви вицепремиерът пред БНТ.

Малко повече от час след тези думи - в 9  - класата на вицепремиер рязко "скочи". По волята на партньорите.

"По настояване на Коалиционния съвет, аз поднасям своите извинения на всички, които са били засегнати или са се почувствали обидени от моето изказване в интервю пред телевизия СКАТ”, каза след съвета Валери Симеонов.

Симеонов нямал лошо отношение към хората с увреждания. Даже бил съпричастен.

"Самият аз съм потърпевш в това отношение в моето семейство. И също съм подпомагал с каквото е възможно на такива деца. Още веднъж, поднасям своите извинения, по никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било", каза Симеонов. 

А преди това видимо примирие, рано сутринта, дочакали премиера да се върне от чужбина, в Министерския съвет Волен Сидеров се закани да разобличава. На влизане.

„Отивам да занеса на г-н Борисов, за неговия архив, как Валери Симеонов предлага да се оттегли от политиката, като Доган, и смята, че хората искат стабилност без Бойко Борисов. 2017-та година. За архива на г-н Борисов”, обясни Волен Сидеров.

На излизане - за "архива" на коалиционните отношения - не се разбра какво мисли нито един от партньорите, освен извинилия се. И премиерът Бойко Борисов, и вицепремиерът Красимир Каракачанов, и дори Волен Сидеров - замълчаха.

Майките на деца с увреждания не приемат извиненията, протестът им продължава.

Към исканията за оставка се присъединиха и политици. ДПС дори заявиха, че залогът е - или Симеонов или властта.

Обидата и огорчението от думите на Валери Симеонов протестиращите майки не могат да забравят и простят.

„Не го приемам, само го каза - той няколко пъти каза, че няма да се извини и застава зад думите си. Това извинение е под натиск.  Усещам гняв, презрение от едно такова усещане към едно такова отношение към хората с увреждания, а и към цялото общество”, каза Весела Одажиева, която е една от протестиращите майки.

Майките казват, че никога не са искали извинението на Валери Симеонов.

„Нашето искане е за оставка като вице и за неучастие в политиката и това извинение не ни върши работа”, казват още протестиращите.  Затова и протестите продължават. А часове преди поредния, майките дойдоха да видят как ще гласуват депутатите в социалната комисия законите, заради които преди 5 месеца издигнаха палатков лагер.

„Голяма част от исканията на майките са намерили място в текстовете. Смятам, че сме стъпили на правилната писта за дългосрочно решаване на проблемите на хората с увреждания. Освен ГЕРБ съгласието си за реформата дадоха и патриотите”, заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.

 „Надявам се да спадне обществено напрежение, още след като се разбра, че има предвидени  150 млн. повече”, каза Калин Поповски от групата на „Обединените патриоти”.

Макар и с резерви, законопроектите за хората с увреждания и личната помощ подкрепиха и от левицата.

„Има проблеми,които трябва да бъдат решавани, но аз смятам, че голяма част от проблемите ще се отстранят между първо и второ четене”, коментира депутатът от левицата Антон Кутев.

Със същата нагласа са и от ДПС, които също гласуваха текстовете. „Виждам, че има воля, първата стъпка е направена”, каза Хасан Адемов.

Удовлетворен от консенсуса между народните представители, социалният министър призна, че е нормално да има критики.

 „Това, че  имаше единодушно гласуване не отменя критиките. Не е възможно с магическа пръчка да се решат всички проблеми и да се удовлетворят всички потребности”, каза Бисер Петков.

А омбудсманът даде заявка, че отблизо ще следи корекциите между между двете четения в пленарна зала.

„В закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена”, каза Мая Манолова.  В петък депутатите ще гласуват двата законопроекта на първо четене. 

РЕАКЦИИ В ПАРЛАМЕНТА: БСП и ДПС искат оставката на Валери Симеонов

Искането за оставка на вицепремиера се превърна в акцент и в парламента.

От ДПС настояват Симеонов да бъде свален от поста. Определят го като „воденичен камък за кабинета”. 

Коментарите за Валери Симеонов дойдоха на фона на третия опит  на опозицията да свали властта. Вотът на недоверие по тема здравеопазване не успя.  Недостатъчните 99 гласа за свалянето на правителството дадоха двете опозиционни партии. Срещу 133 подкрепа, осигурена от ГРЕБ, ОП и ВОЛЯ. Темата  „Здравеопазване” обаче остана в периферията, защото политическите атаки се фокусираха около поведението на вицепремиера Валери Симеонов.  

И в отсъствието на Бойко Борисов и двама от вицепремиерите му – Валери Симеонов и Красимир Каракачанов опозицията поиска оставаката на Симеонов. И отправи  ултиматум.

„Ние от ДПС искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов.   Или си отива един вицепремиер, или си отива цялото правителство. Ако този вицепремиер не си отиде ние, ще предприемем политически действия да спасим държавността”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ВОЛЯ също поискаха оставката на Симеонов.

„Странно е, че единственият човек, който го защити беше Каракачанов, странно е защо не се иска и неговата оставка”, заяви лидерът на формацията Веселин Марешки.

На думите на Марешки реагираха съпартийците на Красимир Каракачанов.  

„Ясно е, че той е прочел по-малко книги, отколкото г-н Каракачанов е написал. Не е в полза на българския парламент и да буйства от трибуната”, заяви Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

БСП отхвърлиха  обвиненията, че са използвали протестите на майките  за свои цели.

„Валери Симеонов е продукт на един маниер на политиката, който превърна институциите в противници на народа”, коментира Драгомир Стойнев от БСП.  

Управляващите се защитиха като попитаха БСП какво са свършили за хората с увреждания, докато бяха власт.

„Когато говорим за хората с увреждания аз мога да попитам БСП колко пари те осигуряваха, когато управляваха”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Най-големият критик на Валери Симеонов сред патриотите  – Волен Сидеров днес запази мълчание. От „Атака” обявиха, че оценката им за вицепремиера  остава непроменена, но това не влияе на управлението в голямата коалиция. 

„Рано е още да се говори за проблем пред управлението”, каза Явор Нотев от „Атака”.

Гласуването на вота по тема „Здравеопазване” показа, че мнозинството разполага със солидна подкрепа от 133 гласа.

След като и третият опит на БСП да свали властта не успя депутатът на ГЕРБ Тома Биков, обясни че гласувал за правителството, но така е направил услуга и на левицата. 

„Гласувах в полза на БСП. Колеги, в това състояние, в което се намирате не знаете каква беля ще си докарате на главата, ако почнете да управлявате и държавата”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Репортери: Велина Сашева, Марина Малашева, Ина Гълъбова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.