Заради огъня се наложи евакуация на жителите във входа

Полицията в Бургас обяви, че е задържала поръчителя на умишления палеж пред дома на местен фоторепортер. Две седмици след палежа Борислав Пенков и съседите му все още се борят с щетите от огъня. Тогава пред дома му беше запалена автомобилна гума. От огъня бяха унищожени електромерите на 27 апартамента, наложи се евакуация на хората от входа.

Разследват пожара в блока на фоторепортер в Бургас (ВИДЕО)

Стана ясно, че заподозрян като поръчител на палежа е Петър Биберов, по прякор Кюфтето, който фотографът посочи още в деня след инцидента. За издирване е обявен 33-годишен мъж, който според полицията е реалният подпалвач. Издирваният бил приближен до Биберов, има три присъди. И двамата са криминално проявени.

"Биберов е осъждан за ръководене на престъпна организация, за палеж, за повреда на вещи, притежание на незаконно оръжие, както и за лека телесна повреда по хулигански подбуди на фоторепортера Пенков", заяви ръководителят на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир  Петров.

ПАЛЕЖ ВЪВ ВИДИН: Изгоряха жилище на съдебен служител и кола на полицай (ВИДЕО)

Според пострадалия именно присъдата за телесна повреда е причина за посегателството над него. През пролетта Пенков беше нападнат от група мъже, докато снимал репортаж за изгоряло заведение в морската градина на Бургас. Сред тях разпознал Биберов.

"Сега съм по-спокоен. Повече ме тревожи фактът, че беше застрашен животът на моите съседи, защото те нямат никаква вина", каза Пенков.

В петък съдът остави Биберов за постоянно зад решетките.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.