През последната седмица преминахме през три различни сезона

Времето ни поднесе серия от изненади. През последната седмица преминахме през три различни сезона от топла есен към студена зима, а през уикенда термометърът ще отчете почти летни стойности. Тези дни падна и първият сняг по високите части на България. 

Кога ще се повишат температурите?

“Поне до 7-ми ноември ни очаква прекрасна топла есен. Смело мога да кажа, че дори до 10-ти ноември ни очакват високи за сезона температури. Не се очертават и съществени валежи поне засега“, каза климатологът Георги Рачев.

В ефира на “Събуди се“ той обясни, че циклонът, който е в Западна Европа, е много силен. И допълни:: "В Испания ще видят сняг. В Италия обявиха червен код. В Швецария и Австрия ще падне първата сериозна и трайна снежна покривка. Много валежи ще паднат и в Черна гора, Хърватия и Албания“. Той каза още, че заради непрекъсната смяна на въздушните маси, хората в България дишат доста по-чист въздух.

Сняг в планините и студ в цялата страна (ВИДЕО)

“Очаква се ноември да бъде по-топъл от нормалното. В Западна България вече има места, на които не е валяло вече 100 дни. Има сериозно засушаване“, допълни професорът.

Климатологът проф. Георги Рачев препоръча на хората да използват прекрасното време за разходки сред природата.

Очаква се, днес, Враца да бъде най-топлият град с цели 26 градуса. Хората там коментират, че отдавна не е имало такава топла есен.

Няколко смели хора пък влязоха в морето в Бургас. Температурата на водата все още е около 18 градуса.

Репортери: Нора Шопова, Румяна Попова, Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.