През цялата нощ няколко машини на пътноподдържаща фирма почистваха Шипченския проход

Сняг преваля на много места в планините в сряда вечерта и тази нощ. Някои от районите, които побеляха, са Централна Стара планина, Витоша и Рила, показват уебкамери. Снежната покривка е минимална и затоплянето ще я разтопи още утре.

Първи сняг падна и на прохода "Шипка". През цялата нощ няколко машини на пътноподдържаща фирма почистваха прохода. Заради ниските температури и бурния вятър на места се образуваха заледявания. От АПИ предупреждават шофьорите да не тръгват към високопланинските проходи без автомобилите им да са оборудвани със зимни гуми и да са подготвени за зимни условия.  

10 машини са в готовност и на прохода "Петрохан".

„Имаме готовност да посрещнем първия сняг. Повече от месец тече подготовка за зимния сезон. Правят се постоянни проверки на фирмата изпълнител по зимното поддържане – проверки на техниката, на наличието на сол, пясък и химически вещества. Такива проверки текат не само на територията на Монтана, но и в цялата страна”, обясни в „Здравей, България” Ивайло Спасов, директор на Областното пътно управление-Монтана.

Тази сутрин валежите ще спрат навсякъде. Постепенно и облачността ще се разкъса първо на север, после и на юг. Вятърът ще утихне спрямо вчерашния ден, но в голяма част от Северна и Западна България скоростта му все още ще гони 40-50 км/ч. Затова и днес остават предупрежденията за силен вятър в 14 области у нас.

Днес е най-студеният ден тази седмица. Между 1 и 6 градуса са температурите сутринта. Най-студено е в района на София. През деня това ще се запази. Температурите ще достигнат 12-13 градуса, до 15 градуса в най-южните райони.

В планините е мразовито и ветровито. Вятърът ще остане силен и опасен. Иначе облачността ще се разсее и ще е слънчево през целия ден.

От петък, в продължение на няколко дни, ще е сухо и топло. Температурите бързо ще скочат до стойности около и над 20 градуса. В равнините на Северна България очакваме летни температури над 25-26 градуса. Ще е сухо до края на месеца и дори в началото на ноември.

Сухото време е факт благодарение на зона с високо атмосферно налягане в най-югоизточните райони на континента, което ще задържи формиращия се над Италия пореден средиземноморски циклон. Все пак очакваме слаби валежи вторник срещу сряда, но количествата ще са незначителни.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.