Земетресението е почувствано и в Молдова и Украйна

Силно земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано в Румъния. То беше усетено и в България.

Земният трус е регистриран в 3.38 ч. българско време в нощта срещу неделя. Епицентърът му е до Вранча, на 136 км северно от румънската столица Букурещ, на дълбочина 153 км.

Освен в България, земетресението е усетено и в Молдова и Украйна.

Няма сведения за пострадали и материални щети. Трусът прекъсна електричеството в някои селища, но то вече е възстановено.

Румънски медии съобщават и за вторичен трус със сила 3,1. Според експертите, това е част от нормалната сеизмична активност в района на вранча и не се очакват нови, силни вторични трусове.

Румъния е страна с повишена сеизмична активност. Земни трусове се регистрират постоянно. Най-силният през тази година беше усетен на 14 март - отново в окръг Вранча. Неговата сила беше 4,6. За последните 27 години най-силното земетресение е било през май 1990 г. – с магнитуд 6,9. 

У нас земетресението е усетено предимно в Северна България. В Русе трусът е събудил много хора.

„Уплаши ме, разбира се, то по него време всички спим в сънено положение така го усетих спалнята ми се разлюля и се уплаших”, казва човек от града.  

По високите етажи на жилищните блокове усещането е било най-интензивно.

За Полина, която от 5 години живее в Букурещ земетресенията в района са нещо обичайно. Въпреки липсата на паника, хората още помнели кошмарът от Вранча, когато на 4 март 1977г. земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, отне живота на над 1600 души.

„Земетресението го усетих вкъщи, бях се събудила малко преди самия трус. Беше поне 10 – 15 секунди. Нямаше паника,  хората, които са по-възрастни се притесняват, те все още живеят със спомените за земетресението от 77година. И звънят на децата си да ги чуят как са и какво се е случило”, разказва Полина Стоянова, която живее в Румъния.

Експертите успокояват, че не се очакват по-силни вторични трусове, а подобно разместване на земните плочи било нормално за сеизмичния район.

"Такива земетресения стават по няколко на година. Това не е силно земетресение, това е средно земетресение", успокоява дежурният сеизмолог Благовеста Бабачкова.  Тя успокоява, че няма опасност от вторични трусове у нас.

А жителите на остров Закинтос в южната ни съседка прекараха поредна безсънна нощ след силния трус от петък. Хората в района все още не смеят да се приберат в домовете си. Земята не спира да се люлее от вторични трусове. Вече започна и оглед на щетите по къщите и разцепеното пристанище. 

Още за последиците от труса в Гърция гледайте във видеото по-долу:

Репортери: Наталия Йорданова, Лора Инджова, Николай Василковски

Хората от Закинтос все още не смеят да се приберат в домовете си (ВИДЕО+СНИМКИ)

6,8 по Рихтер разтърси гръцкия остров Закинтос (ВИДЕО+СНИМКИ)

4,8 по Рихтер разлюля Сицилия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.