Епицентърът на труса бил в Йонийско море

Мощно земетресение край популярния гръцки остров Закинтос. Трусът с магнитуд 6.8 разлюля цяла Западна Гърция и Средиземноморието. Последва серия от вторични трусове, а гръцките сеизмолози предупредиха, че земята ще продължи да се люлее и тази нощ.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ТРУСА МЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Втора тежка нощ очаква жителите на остров Закинос. Над 10-те силни вторични труса днес и очакваното ново земетресение, за което предупреждават гръцките сеизмолози в следващите часове, е причина хората да останат на улицата и тази нощ.

Земетресението предизвика и мини цунами в залива на Кипарисия. Няма информация за пострадали хора. Днес училищата и всички държавни учреждения на острова останаха затворени. От пристанището бяха изтеглени всички превозни средства, тъй като силната вибрация разцепи кея. Властите призовават хората за спокойствие. В българското посолство в Атина няма постъпили сигнали за пострадали българи.

Два силни труса разлюляха Канада

Първият трус събужда хората в 1.54 часа. Земетресението е усетено чак до Либия, Италия, Малта и Албания. Трима души са откарани в болница, двама от тях - с леки наранявания.Нанесени са щети на манастир от XV век, а земята на пристанището се пропука.

Пораженията след земетресението в Гърция щяха да са много по-големи, ако епицентърът не беше в морето. Коментарът е на директора на Националния институт по геофизика професор Николай Милошев. Той поясни, че в случая за България няма никаква пряка опасност

„Гърците съвсем основателно имат причини да са притеснени. Хубаво е, че няма жертви. Хубавото е и това, че епицентърът е в морето. Нищо страшно няма за България, но това е още едно напомняме, че всички живеем на Балканския полуостров, където има опасност от земетресения”, коментира Милошев.

Гърция се намира на границата между две тектонични плочи, а остров Закинтос не за първи път преживява ужаса от люлеенето на земята. При земетресение през 1953 г. Закинтос е почти разрушен. След снощния трус няма значителни материални щети, тъй като на острова има строг контрол за противосеизмично строителство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.