С цели 80% германецът надделя над конкурента си - финландеца Александър Стуб

Манфред Вебер е кандидатът на европейската десница за председател на Еврокомисията. Той ще се състезава за поста на Жан-Клод Юнкер следващата година след изтичането на мандата на сегашната Комисия.

С цели 80% германецът Манфред Вебер надделя над конкурента си - финландеца Александър Стуб. Баварският политик и лидер на групата на ЕНП в Европарламента получи подкрепата и на българските делегати.

Системата с първичните избори в ЕНП се приложи за първи път през 2014 година с избора на Жан Клод Юнкер и целта е да се избегнат спекулациите за задкулисни договорки.

ГЕРБ ще подкрепи Манфред Вебер за председател на EK

Почти неизвестният извън Брюксел Манфред Вебер заложи на последователност и предвидимост като човек, умеещ да говори и със своите, и с левицата, и с популистите.

„За мен няма да има големи и малки страни. Аз ще се боря за равноправие за всички европейски граждани. И това е и част и от големия проблем - миграцията. Уважавам начина, по който българският премиер реши въпроса с нелегалната миграция - голяма политическа воля. Европейската народна партия ще гарантира решаването на проблема”, заяви Вебер.

Подкрепа за Вебер дойде и от ГЕРБ.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с финландския си колега Юха Сипиле

„Вебер познава нашите проблеми и се ангажира да работи за българската кауза още преди изборите – Шенген”, заяви Андрей Новаков, ЕНП, ГЕРБ.

Половин година преди евроизборите Бойко Борисов препоръча на ЕНП дисциплина, за да избегне слабите резултатите.  Победата няма да е лесна заради допуснати проблеми – стана ясно от думите на българския премиер.

„Преди 4 години предупредих какво ще стане, ако не се вземат мерки за външната граница. Други не го направиха и Европа се счупи по средата за имиграцията и правителства и държави се разтресоха от това. Няма да говоря за двойния стандарт, който се приложи за България и Румъния, които си свършиха работа. Имайте предвид, че на изборите ще ни бъдат задавани въпроси, на които ЕНП трябва да има партиен отговор”, заяви премиерът Борисов.

Конкурентът на Вебер - Александър Стуб се считаше от някои за перфектния кандидат за шеф на Комисията, според досегашните критерии - полиглот, бивш премиер и министър, популярен в социалните мрежи, но доста по-непримирим с популисти като унгарския премиер Виктор Орбан.

Изборите за европейски парламент ще се проведат на 24 май догодина. Социологическите проучвания засега вещаят победа на ЕНП на евроизборите, но неизвестното около подкрепата за популистките движения както и ефектът Brexit може и да разместят картите на масата.

Информация: Антоанета Николова

Франс Тимерманс ще бъде кандидатът на ПЕС за председател на ЕК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.