От ЕНП избират между Манфред Вебер и Александър Стуб

Вторият човек в еврокомисията Франс Тимерманс ще бъде кандидат на Партията на европейските социалисти за евроизборите през май догодина.   Това стана ясно, след като основният му съперник еврокомисарят Марош Шефчович се оттегли от надпреварата. Шевчович е написал писмо до председателя на ПЕС Сергей Станишев, с което съобщава, че подкрепя Тимерманс. От ЕНП ще направят избор тази седмица в четвъртък между  двама кандидати - председателя на партийната група в европейския парламент Манфред Вебер и бившия финландски премиер Александър Стуб.

"Ще наблюдаваме политически сили, които искрено вярват, че е в интерес на хората, които те представляват, Европа да бъде разединена. Трябва да се противопоставим с програма, която показва, че искаме да се занимаем с проблемите, които тревожат хората", каза Тимерманс за предизборната кампания, цитиран от БТА.
Претендентът от партията, която се представи най-добре на изборите за Европарламент, има реална възможност да бъде избран за следващ председател на Еврокомисията, въпреки че страните членки трябва да одобрят окончателната номинация за поста.
Системата с водещ кандидат беше въведена, за да внесе повече прозрачност в избора и да увеличи избирателната активност.
Очаква се най-големият съперник на Тимерманс да е от консервативната Европейска народна хартия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.