Радев отказа среща с ГЕРБ за промените за "Гражданската отговорност”

Президентът Румен Радев наложил вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане заради по-високите данъци на старите коли и налозите върху жилищата. И отказа среща с ГЕРБ.

Стоянова: Предлагаме методика, чрез която няма да се вдигне "Гражданската" (ВИДЕО)

„Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да обяснят на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него. Ето, например, тази сутрин рано наложих вето на Закона за корпоративното подоходно облагане”, заяви Румен Радев.

С ветото Радев спря вдигането на данъците на старите коли. Мотивът му е, че  това няма да стимулира смяната на старите коли с нови и така да има екологичен ефект. И обяснението, че състоянието на превозните средства в една държава е показател за стандарта на живот, а тези промени ще засегнат най-бедните и уязвими. Ветото спира и въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в курортите.

До 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина

Реакцията не закъсня. От Сдружението на общините призоваха управляващите „да не се поддават на натиск”.

„Не бих казал, че данъкът се увеличава толкова драстично. За кола от 1987 година сега данъкът е 12 лева, а става 18 лева, което е 6 лева увеличение за година”, коментира Даниел Павлов, председател на Сдружението на общините.

Текстовете влизат отново в парламента следващата седмица. Според управляващите, а и според президента ветото няма да забави приемането на бюджета.

„Давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забави бюджетът за 2019”, заяви Румен Радев.

Междувременно президентът коментира поисканата от прокуратурата проверка защо през 2016-та е прекратена проверка за злоупотреби в Софийския университет срещу избраника му за Конституционния съд - Атанас Семов.

„Не съм изненадан, че се правят опити да се съживи една отдавна приключила прокурорска проверка, това ми дава основание да смятам, че целта е политическа. Проверката е приключила 2016-та защо се възбужда няколко дни след моята номинация”, попита президентът.  

Въпреки искането за проверка, Атанас Семов се закле като един от четиримата нови конституционни съдии у нас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.