Управляващите оттеглят първоначалното си предложение за "Гражданската отговорност"

Обрат в споровете около застраховката "Гражданска отговорност". Управляващите оттеглят първоначалното си предложение за таван при преките роднини - родители и деца. Така техните обезщетения ще зависят само от решението на съда. Таван от 5000 лева ще има за хората от така наречения "разширен кръг".

След протестите от последните дни и прогнозата за 1000 лева „Гражданска отговорност” Менда Стоянова излезе с ново предложение.

Менда Стоянова: Ако изтегля предложението си, „Гражданска отговорност” ще скочи

„Искаме да се сложи лимит на онези обезщетения на болки и страдания на разширения кръг лица. Това натоварва допълнително”, заяви в „Здравей, България” Стоянова.

Ако родители, деца, съпрузи, братя или сестри търсят справедливост за неимуществени вреди, няма да им бъде поставен лимит на обезщетението. Таван обаче трябва да им, за да няма високи цени на застраховката.

„Моето предложение всъщност брани всички тези хора, които са на улицата, от повишаване на застраховката”, уточни Менда Стоянова.

Радев отказа среща с ГЕРБ за промените за "Гражданската отговорност”

За миналата година приходите от премията по „Гражданска отговорност” били близо 660 милиона лева, изчисляват застрахователите. За първите шест месеца на тази година - 430 милиона лева. Изплатените обезщетения за 2017 г. са 407 милиона лева, а до юни тази година платили 243 милиона лева. 

Кой плаща повече за адвокати – застрахователите или пострадалите?

„Само за първите четири месеца от действието на тълкувателното решение на ВКС претенциите, свързани с него от т.нар. разширен кръг, прехвърлят 100 милиона лева”, коментира Кирил Бошов, зам.-председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Богдан Милчев от Института по пътна безопасност попитаха Менда Стоянова: „Ако се окаже, че стотици хиляди левове са изплащани като хонорари на действащи депутати от застрахователните компании, тя ще напусне ли българския парламент?”

Стоянова: Предлагаме методика, чрез която няма да се вдигне "Гражданската" (ВИДЕО)

Застрахователите пак ще смятат след предложението. Според синдикатите гражданите няма как да плащат и с 10 лева отгоре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.