Симеонов сам е взел решението си, защото не желае правителството да бъде атакувано заради него, обясни вицепремиерът

Премиерът Бойко Борисов не е настоявал за оставката на Валери Симеонов. Той сам е взел решението си, защото не желае правителството да бъде атакувано заради него. Това съобщи в „Събуди се” вицепремиера Красимир Каракачанов, който е първият човек, научил за решението на лидера на НФСБ.

„Не е имало настояване от страна на премиера Бойко Борисов за оставката на Валери Симеонов. Той ми се обади вчера около 14 часа, за да ме информира какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го спасил, е редно да ме информира какво е решил да направи”, каза Каракачанов.

Валери Симеонов подаде оставка, Борисов я прие (ВИДЕО)

На въпрос дали има очакване оставката на Валери Симеонов да тушира създаденото обществено и политическо напрежение Каракачанов отговори, че в парламента при гласуването на бюджета проблеми с кворума няма. Иначе очаква напрежението, което беше създадено между майките и Валери Симеонов, да се тушира след оставката на колегата му.

Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партньор в коалицията, така че не се очакват сътресения, нито в „малката”, нито в „голямата” коалиция, каза още лидерът на ВМРО. Той уточни, че Патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер, но името му е въпрос на обсъждане в коалицията.

Историята на един вицепремиер: Какво направи Валери Симеонов през мандата си? (ВИДЕО)

А майките на деца с увреждания, които протестират от 26 дни с искане на оставката на Валери Симеонов, приеха това като добра новина.

„Ние от 200 дни сме вече на улицата – на палатков лагер пред народното събрание за реформата и законите за хората с увреждания, така че нашите сили не могат да свършат, защото ако се предадем ние, децата ни са обречени. Оставката на Валери Симеонов я приемаме като победа, но най-вече като фактор, с който управляващите  показват, че се съобразяват с хората, а не обратното”, каза Вера Иванова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.