Вицепремиерът каза, че не може да си позволи да тежи на управлението "като воденичен камък"

Валери Симеонов подаде оставка. След близо месец протести на майките на деца с увреждания, вицепремиерът реши да се оттегли от поста си.

Решението съм го взел днес следобед, след като се консултирах с моята парламентарна група. Няма никаква драма в това. Правя това, което ми диктува моята съвест. Не го правя под натиск и на въпроса дали ми е казал Борисов, отсега ви казвам, че няма такова нещо. Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват и определени политически сили. Наясно съм, че тази медийна кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя! Не става въпрос за моята личност, не става въпрос само за партията, на която съм ръководител, но става въпрос за управлението на България - управление, което определям не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните. И аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извънпарламентарни партии и цели групи на обществото”, заяви Симеонов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Протестиращи майки за оставката на Симеонов: Това е първата спечелена битка

Както съм казвал и друг път - не ми е детската мечта да съм вицепремиер и съм заел този пост единствено защото настояваха моите партньори да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам и подкрепата на партията, която ръководя. Властта не ми е самоцел. Към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти”, каза още вицепремиерът в оставка.

Той бе категоричен, че се оттегля от поста си "с цел да лиши протестите от тяхното основание – поне частично".

Разбирам това, че не съм добре приет от медийното пространство, защото аз не съм стандартен политик, а човек, който счита, че трябва да бъде деен и ефективен във всичко, с което се захване”, каза още Симеонов.

Валери Симеонов изброи постигнатите успехи за времето, през което е бил вицепремиер. За изминалата година и половина той направи няколкоминутна равносметка като отбеляза за свои успехи решаването на етническите конфликти в Асеновград, спирането подаряването на 700 дка на Бузлуджа, закона за шума, водоснабдяването на пункт Калотина и др.  

Минути, след като Симеонов обяви оттеглянето си, стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е приел депозираната оставка. 

Досега и в трите кабинета на Борисов е имало по един вицепремиер с оставка. В първото си тръгна финансовият министър Симеон Дянков, а второто - социалният Ивайло Калфин. 

И партньорите, и противниците на Валери Симеонов в политиката в петък вечер запазиха мълчание по въпроса за оттеглянето му от поста. Появиха се спекулации в какъв формат и как точно се е стигнало до решението за оставката. Със сигурност е ясно, че е имало разговор с другия вицепремиер - Красимир Каракачанов. Третият голям в патриотичната коалиция - Волен Сидеров, заяви, че не знаел за решението. Не я ясно и дали то е съгласувано с човек от ръководството на ГЕРБ.

Цялото изявление на Валери Симеонов гледайте във видеото по-долу:

Още коментари и реакции по горещата политическа тема очаквайте в събота сутрин в "Събуди се".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.