Управляващата коалиция няма да се разпада

Управляващата коалиция няма да се разпада, а протестите на майките продължават, въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Новината от петъчната вечер владее България и в събота - след месец протести лидерът на НФСБ напуска  правителството. Симеонов обяви снощи, че сам е стигнал до решението да напусне министерския съвет, но партията му няма да си тръгне от коалицията и от властта. Последва бърз отговор от министър- председателя Бойко Борисов, който обяви, че приема оставката на Симеонов. Новината беше посрещната с ликуване от протестиращите майки, но под условие. 

Новината за оставката на Валери Симеонов дойде на 26-я ден от протестите - по време на поредната вечер на недоволство срещу него.

„И  на въпроса дали ми е казал Борисов отсега ви казвам, че няма такова нещо. Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък създавайки условия за обществени настроения, протести, атаки”, обясни решението си Симеонов.

А докато Валери Симеонов излагаше мотивите си да се оттегли от поста, протестиращите майки ликуваха. 

„Хайде сега да видим след като си подам оставката ще продължават ли тези протести и с какви  претенции”, каза снощи Симеонов.

Отговорът на този въпрос не закъсня. Въпреки оставката протестите няма да спрат.

„Всеки ден ще продължим, докато не се гласува оставката в НС. Законово трябва да стане, защото едно подаване нищо не означава”, обясни Вера Иванова.

От тази вечер нататък  до гласуването на оставката протестите ще протичат под друг знак.

„Няма да блокираме, няма да правим гражданско неподчинение, протестът ще бъде да благодарим на всички достойни хора,които застанаха зад нас  - тези дни ще благодарим на тях”, обясни Милена,  друга от майките от протеста „Системата ни убива”.

Палатковият лагер при парламента също остава. Ще бъде вдигнат едва,когато депутатите окончателно гласуват законите за хората с уврежданията.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.