Той предвижда всички хора, които имат нужда от специфична грижа, да я получат

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ подкрепи законопроекта за социалните услуги. Той предвижда всички хора, които имат нужда от специфична грижа, да я получат. От социални услуги ще могат да се възползват не само хората с увреждания, но и тези, които са в затруднено положение. Това могат да бъдат пенсионери и родители и деца в риск.

Тристранният съвет обсъжда проекта на Закона за социалните услуги

Законът въвежда т.нар.“Заместваща грижа”. Това означава, че хората, които гледат болен, ще могат да бъдат заместени за кратко време от друг човек. За първи път възрастните без ТЕЛК също ще имат право на асистент. Общините ще бъдат задълженени да предоставят услугите, от които се нуждаят нейните жители, а нова институция ще следи за качеството им. Децата и възрастните без доходи ще получават специализирана помощ напълно безплатно. Законопроектът ще взлезе в сила поетапно от 2021 година. Текстовете се въздържаха да подкрепят някои от работодателските организации.

„Законопроект, който  има за цел да улесни достъпа до социални услуги като съответно това се постигне чрез регламентиране на Национална карта за социалните услуги и регламентиране наред със специализираните социални услуги”, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.     

„Позиция, която категорично не можем да се съгласим - отсрочването или разсрочването на реформата в тази система до 2035 година няма аналог според мен – няма други такива случаи, при които да се дава толкова голяма рамка за промени, които могат и следва да бъдат осъществени в много по-кратки срокове, каза Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.