ОСИРИС-РЕКС ще направи снимки и ще започне да картографира повърхността на астероида

Американският космически апарат ОСИРИС-РЕКС доближи астероида Бену, чиято повърхност предстои да изследва през следващите две години, предаде БТА. Сондата ОСИРИС-РЕКС ще изследва Бену повече от две години, преди да вземе проба от грунта и да я достави на Земята, поясниха от американското космическо ведомство. 

„Марсианецът“ InSight изпрати първи снимки от новия си дом

Сондата бе изведена в космоса през 2016 г. През септември тя пристъпи към изследване на облаците прах около Бену, за да се изчисли безопасната траектория на прелитането й край астероида. Апаратът е снабден с няколко уреда, включително камери, спектрометри и лазерен далекомер.

ОСИРИС-РЕКС ще направи снимки и ще започне да картографира повърхността на астероида. Въз основа на получените данни експерти ще изберат мястото за вземане на проба от грунта. Планирано е това да бъде осъществено в средата на 2020 г. без кацане, с помощта на роботизирана ръка, снабдена със специално пневматично устройство. НАСА се надява да събере до 2 кг прах и грунт, които специална капсула да достави на Земята през септември 2023 г.
По думите на учените, изследването на грунта от Бену ще допринесе да се разбере по-добре как се е формирала Слънчевата система. Другата цел е получаване на нови данни за строежа и състава на астероидите, които са потенциална заплаха за Земята.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.