Това потвърди френският премиер Едуар Филип

Френското правителство отстъпи пред „жълтите жилетки”. Обявено беше замразяване на вдигането на цените, което стана повод за началото на протестите в средата на ноември.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Общо три от решенията, които бяха в основата на масовото недоволство, бяха стопирани. За 6 месеца се замразява новият данък върху дизеловото гориво. Освен това се отлага повишаването на цената на тока и газа за бита поне до края на зимния сезон.

Не е ясно дали обявените мерки ще удовлетворят протестиращите. Повечето прогнози са, че обявеното временно спиране на решенията няма да е достатъчно. Но все пак това са първите отстъпки на правителството.

„Тези решения, с незабавен ефект, трябва да върнат спокойствието в страната. Те трябва да ни позволят да започнем истински диалог за всички тревоги, които бяха изразени през последните седмици”, заяви премиерът Едуард Филип.

Мораториумът върху по-високият акциз върху дизела ще излезе скъпо на държавата. Планираните 2 милиарда евро от тази мярка няма да влязат в хазната. С помирителен тон премиерът каза, че нито една мярка не струва повече от мира в страната. Отстъпките бяха част от мерките, които поискаха лидерите на партиите от опозицията, които правителството покани за консултации. 

„Казах на премиера, че пътят на конфронтация, избран от Еманюел Макрон, ще има драматични последици. Ако Макрон не иска да е първият президент от повече от 50 години, открил огън срещу своите съграждани, трябва да предложи значителни и разбираеми за хората промени. При това да го направи бързо”, заяви Марин Льо Пен, лидер на партия „Национален сбор”.

Протестът на „жълтите жилетки” няма централизирано ръководство и затова няма официална позиция по обявения мораториум. Коментари от протестиращи, направени по барикадите по пътищата, показват по-скоро неодобрение на отстъпките, обявени от правителството. Засега блокадите на редица пътища остават. Нямат намерение да се разотиват и учениците от парижките лицеи, които окупираха учебните заведения, недоволни от състоянието на образователната система и планираните промени в нея.

Репортер: Петя Желева

БУНТ В ПАРИЖ: Сблъсъци и ранени на протеста на "жълтите жилетки" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трета жертва на протестите във Франция

Погром в Париж след протеста (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Жълтите жилетки" няма да разговарят с премиера на Франция

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.